Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Krajové speciality - Plzeňský kraj/1.díl

Krajové speciality - Plzeňský kraj/1.díl

25.10.2014 - AndreaP.

Po putování Karlovarským krajem se dnes v našich toulkách posuneme o kus dál, a na řadě je neméně zajímavý kraj, a to kraj Plzeňský. Místo velmi pohostinné, kde se i v dnešní době ctí tradice.

Plzeňský kraj leží na jihozápadě Čech. Je tvořen sedmi okresy, a to Plzeň-jih, Plzeň-sever, Plzeň-město, Domažlice, Klatovy, Rokycany a Tachov. Svou rozlohou je třetí největší v republice, přesto ale hustota osídlení je zde velmi malá. Centrum tohoto kraje je město Plzeň, což je čtvrté největší město České republiky. Toto město si získalo světový věhlas díky výrobě piva značky Plzeňský Prazdroj, kterému bude ve své podstatě nepřímo věnován také tento první díl.

Plzeňský Prazdroj se datuje od roku 1842, kdy přesně dne 8.října roku 1842 bylo uvařeno historicky první pivo plzeňského typu, spodně kvašené pivo, o rok později byla zaregistrována ochranná známka. Od této doby pivovar prošel obrovským vývojem, samotný popis by vydal na mnoho článků, kdy ale v současné době se jedná o nejvýznamnějšího výrobce a exportéra českého piva do zahraničí, a to do více než 50 zemí po celém světě. Totéž platí pochopitelně i o České republice jako takové, však kdo z nás může říct, že si nikdy nedal "jednu plzeň"? Je to prostě tekutý chléb, na který můžeme být právem hrdí.

Nepřímo se takto dostáváme také k jídlu jako takovému, neb s nadsázkou se dá říct, že v tomto kraji se pivo nejen vyrábí, ale velmi často se v receptech setkáváme s tím, že se tento nápoj do pokrmů přidává. Typickou specialitou, kde se o tomto přesvědčíme, je

 

Plzeňský guláš

Na první pohled je to klasický guláš, zvláštnost typická pak pro tento kraj je právě přidání piva.

1/2 kg hovězího masa očistíme a nakrájíme na kousky, rovněž tak cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do zlatova jí osmahneme na trošce tuku, vložíme nakrájené maso a za stálého míchání orestujeme. Poté přidáme sladkou papriku, lehce zasmahneme, zaprášíme 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání přiléváme cca 1/2 litru horké vody. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, utřený česnek, majoránku a zalijeme 3 dcl piva. Zvolna vaříme, dokud maso nezměkne. Dle potřeby dochutíme. Na talíři s hotovým gulášem poté pochopitelně nesmí chybět několik plátků cibule. Jako přílohu pak můžeme zvolit houskový knedlík, případně pak...

Plzeňské knedlíky (neboli chlupaté)

Základ je v poměru 1:1, nebo-li na 1 středně velký brambor náleží 1 rohlík, dále pak 1 vejce a sůl. Postup je pak takový, že syrové brambory nastrouháme na struhadle, přidáme stejný počet rohlíků nakrájených na kostičky a zamícháme. Osolíme a nakonec rozklepneme 1 vejce, aby směs lépe držela. Tvoříme  v dlani koule, které hodíme do vařící vody a vaříme cca 20-25 minut (dle velikosti).

 

I v dalších receptech se pak potvrdí výše uvedená skutečnost, a sice ta, že pivo je součástí pokrmů.

Plzeňský karbonát

  • 4 roštěnky
  • 3 cibule
  • 2 párky
  • 2 dcl piva
  • tuk
  • sůl, mletý pepř, bobkový list
  • voda a nebo vývar
  • hladká mouka

Roštěnky řádně naklepeme, osolíme, opepříme a okraje nařízneme, aby se nám maso nekroutilo. Opečeme na tuku. Poté v tomto tuku zpěníme polovinu dávky cibule dozlatova, vložíme zpět roštěnky, bobkový list, zalijeme vodou či vývarem a dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, podlijeme vodou, přidáme pivo a  vše povaříme. Hotovou šťávu přecedíme na roštěnky. Na talíř klademe maso, na maso poté klademe ještě opečený naříznutý párek, na který navršíme zbytek osmažené cibule nakrájené na kolečka. Přelijeme šťávou. Podáváme s bramborovou kaší, se šťouchanými brambory, s dušenou rýží a hlavně s PIVEM.

 

Staročeská pivní polévka s chlebem

  1. Z hovězího masa a kořenové zeleniny s přidáním soli uvaříme klasickým způsobem vývar.
  2. Cca 30 dkg černého chleba nakrájíme na větší kousky, zalijeme 4 dcl piva a necháme rozmočit.
  3. Hotový vývar přecedíme, poté do něj přelijeme změklý chléb s pivem a necháme rozvařit.  Okmínujeme a přidáme 2 rozšlehané vejce. Podle chuti dosolíme a dopepříme a úplně nakonec zjemníme cca 1/4 l sladké smetany.

 

Taková dá se říct levnější obměna výše uvedené staročeské polévky, kdy i tento recept se řadí mezi recepty velmi staré, se nazývá

 

Pejraprout

- na Klatovsku známá pod názvem Žebračka :

Do vařící vody rozlámeme starý tvrdý chléb, osolíme, okmínujeme a vše rozvaříme. Celé to nakonec zjemníme přidáním mléka, v některých rodinách se do pejraproutu přidávalo také rozšlehané vejce.

 

A co pro vás máme dál? V dalším díle o Plzeňském kraji se můžete těšit na posvícenské hnětýnky, vosouchy, uhlířinu, chybět nebudou ani typické Chodské koláče, kdy oblasti Chodsko bude věnován samostatný díl, a mnoho dalšího.

 

Použité materiály :

  • wikipedia
  • zápisky mistra kuchaře Jaroslava Vašáka
  • oficiální stránky Plzeňského kraje

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz