Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Krajové speciality - úvod

Krajové speciality - úvod

4.10.2014 - AndreaP.

Vítám vás všechny na procházce naší krásnou zemí. Tímto úvodním článkem začínáme takové toulky naší vlastí, kde se společně zastavíme v některých oblastech České republiky a připomeneme si, co je pro danou oblast typické, a to hlavně, co se kuchyně týče. A to jak v době současné, tak v době našich babiček. V minulém měsíci proběhla jak na Facebooku, tak v našich diskuzích výzva k zapojení se do tvorby tohoto našeho mini seriálu. Pro ty z vás, komu tato výzva unikla, kdy nejpilnější přispěvatelé získají také malý dárek, ji tímto i zde připomínám ....

Je místem Vašeho bydliště Plzeňský, Ústecký, Jihočeský, Olomoucký či jakýkoliv jiný kraj naší krásné vlasti? Ať už jste  z Prahy, z Ostravy, z Chebu či Brna, z malé vesničky na Šumavě či z jiných (ne)horských oblastí a zajímáte se navíc o regionální kuchyni jako takovou, pak jistě víte, že každý kraj je mimo jiné vyznačován nějakou svou krajovou gastro specialitou. A to nás přivedlo na myšlenku vytvořit v naší Babinetí online kuchařce seriál krajové speciality, zaměřený vždy na danou část republiky.
A tak zde přicházíme s výzvou pro Vás. Pokud je vaření Váš koníček, pošlete nám právě ty vaše krajové speciality. Pokud přiložíte i fotografii, bude to veliké plus. Pro ty nejpilnější z Vás máme připravenou odměnu. Své náměty, postřehy a tipy pište zde do komentáře a nebo zasílejte na e-mail andrea.pastircakova@fatum.ms
Děkujeme a těšíme se na spolupráci.
Váš Babinet.cz

A protože co by to byl za článek, kdyby zde nebyl žádný recept, tak jako ochutnávku jeden přináším.

Moravské kyselo

  • 5 velkých brambor
  • sklenice sterilizovaného zelí (případně jedno kysané zelí v sáčku)
  • 1 velká klobása
  • 3 dcl smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sušené hříbky dle chuti
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření

Oloupané brambory nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Mezitím si také namočíme sušeného hřiby, které posléze uvaříme a scedíme. Až nám brambory mírně změknou, přidáme zelí i s nálevem, nakrájenou klobásku, majoránku a veškeré další koření a dáme vařit.  Ke konci přidáme také uvařené hřiby. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a celé nalijeme do vařící polévky. Necháme celé provařit.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip