Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Polévka z čerstvých rajčat

Polévka z čerstvých rajčat

29.7.2014 - AndreaP.

Začíná sezóna oblíbené zeleniny, kterou jsou rajčata. Mají výraznou chuť a krásnou barvu. Já osobně bych je mohla jíst v jakémkoliv množství a téměř ke všemu. Nejlepší jsou ty čerstvě utrhnuté ze zahrádky. O tom, že jsou zdraví velmi prospěšné se už v dnešní době také všeobecně ví. Má babička vždycky říkávála, že by se každý den mělo sníst alespoň jedno rajče. A tak je nasnadě, že se zde objeví i recepty, které se týkají právě této zeleniny. A začneme netradičně polévkou.

 

Potřebujeme

  • 1 kg čerstvých zralých rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 1 hrnek kuřecího vývaru, případně vody
  • 4 lžíce ušlehané smetany

 

Pracnější verze :

Rajčata nejprve omyjte, ponořte na půl minuty do vroucí vody, vzápětí zchlaďte a sloupněte z nich slupku. Pak je překrojte a odstraňte semínka s dužinou. To, co zbylo, pokrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a společně s oregánem restujte na olivovém oleji za mírného plamene 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte rajčata a pozvolna vařte 30 minut. Tento teplý základ propasírujte sítem, přidejte vývar, ochuťte solí, pepřem a přiveďte k varu. Rozdělte do misek a každou porci ozdobte lžící šlehačky.

 

Jednodušší verze :

Celá neloupaná rajčata pokrájejte na kousky. Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno a společně s oregánem restujte na olivovém oleji za mírného plamene 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte rajčata, vývar a pozvolna vařte 10 minut. Rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu, pak kaši ještě propasírujte přes síto, abyste zachytili semínka a kousky slupek. Dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek a každou porci ozdobte lžící šlehačky.

 

(fotografie)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip