Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Retro buchta z limonády

Retro buchta z limonády

2.8.2019 - AndreaP.

Asi si říkáte proč retro? Odpověď je jednoduchá, tuto buchtu, bábovku, koláč či jak jí nazvat mám spojenou s dětstvím. Tenkrát se daly koupit ještě klasické sodovky ve skleněné láhvi, měly úžasnou žlutou či malinově červenou barvu a domů jsme je nosily v síťovkách (pokud jsme je teda rovnou jako dítka nevypily po cestě domů). Ty vynikající sodovky už dneska nejsou, nahradily je jiné, síťovky už také běžně nevídáme, ale recept, tak ten je nesmrtelný. Je až neskutečně jednoduchý, rychlý a jedním slovem prostě luxusní. Navíc mě už při dnešním pečení napadalo mnoho variací na jeho obměnu. Pojďme se vrátit na chvíli do dětských let.

Potřebujeme

  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek limonády
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

 

 

Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a řádně vyšleháme, až hmota znásobí svůj objem. Poté přidáme olej a perlivou limonádu. Jakou limonádu dáme, takový barevný odstín bábovky následně budeme mít (já dneska použila malinovku, buchta je krásně narůžovělá). Nakonec lehce zašleháme mouku s práškem do pečiva.  Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (bábovkové, klasické pekáčové, dortové apod.) a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních cca půl hodiny. Hotové pocukrujeme.

 

Obměny :

  1. Do části těsta zašleháme kakao, vznikne mramorová bábovka.
  2. Do těsta přidáme jemné ovoce (rybíz, maliny, jahody a podobně) a zamícháme, případně ovoce jemně poklademe až na vylité těsto.
  3. Do těsta nastrouháme čokoládu margotku.
  4. Do těsta přidáme skořici a na kostičky nakrájené jablka.
  5. Hotový koláč potřeme marmeládou (v tom případě ale doporučuji ubrat cukr v těstě) a polijeme polevou (čokoládovou či citrónovou).
  6. Zaexperimentujeme s limonádou a vyzkoušíme různé druhy v dnešní době dostupných, každá jiným způsobem ovlivní výslednou barvu a také chuť.

 

Prostě fantazii se meze nekladou :-)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip