Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Jemná květáková polévka

Jemná květáková polévka

9.2.2013 - AndreaP.

Dnes si připravíme výbornou jemnou květákovou polévku, kterou vařívaly už naše babičky. Příprava je velmi rychlá a chuť prostě výborná. Pokud máte rádi jemné bílé polévky, určitě vyzkoušejte. Horká polévka krásně zasytí a hlavně zahřeje. A jelikož máme stále ještě zimu, horká zeleninová polévka je jistě ta správná volba.

Potřebujeme

  • 1 malý květák
  • cca 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 smetanu
  • vývar
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • zelené bylinky
  • sušený česnek

 

Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky. V hrnci rozpustíme máslo a na něm dozlatova zpěníme mouku. Zalijeme připraveným vývarem, pořádně zamícháme. Přidáme růžičky květáku, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a pokud máme rádi, tak špetku sušeného česneku. Necháme povařit do změknutí květáku. Celé nakonec zjemníme smetanou a odstavíme z plotny. Na talíři posypeme čerstvými zelenými bylinkami (petrželka, libeček a podobně).

Pokud chceme získat krémovou konzistenci, hotovou polévku před podáváním rozmixujeme ponorným mixérem.

Rovněž je možnost do polévky před koncem varu přidat rozkvedlané vajíčko.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip