Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Tipy na rychlé pomazánky z tavených sýrů

Tipy na rychlé pomazánky z tavených sýrů

20.9.2011 - Redakce Babinet

Tuňáková

Neochucený tavený sýr, dobře roztíratelný, smíchejte s tuňákem z konzervy ve vlastní šťávě či olivovém oleji. Pro ty, kdo mají rádi česnek, mohou špetku nastrouhat.

Avokádová

Do misky dejte tavený sýr (množství dle potřeby), do něho vydlabejte dobře uzrálé avokádo, špetku soli, špetku bílého drceného pepře a špetku dijonské hořčice. Vše vyšlehejte do jemného krému. Pomazánku můžete nejen mazat na krekry, chlebíčky či suchary ale i do ní namáčet nachos.

Sýrovo - vajíčková

Základem je opět tavený sýr, do kterého nastrouhejte 5 uvařených vajec, jeden plísňový sýr, 2 sterilované okurky a nahladko nakrájejte cibulku. Přidejte špetku soli, špetku bílého pepře a vynikající pomazánka je na světě.

Kaviárová

Opět velmi jednoduchá pomazánka, kterou potěšíte nečekanou návštěvu během pěti minut. Tavený sýr rozmíchejte s balením černého kaviárů a můžete servírovat skvělé jednohubky či chlebíčky, které lze ozdobit plátkem citronu, vařeného vajíčka či rajčete.  

Víte,  že tavené sýry slaví 100 let?

Historie sýrů začala před tisícovkami let a dnes už nemůžeme dopátrat přesné okolnosti okamžiku, kdy někdo z našich předků zjistil, jak úžasně lze zpracovat mléko. Oproti tomu tavený sýr je vyloženým mladíkem – v letošním roce se dožívá přesně 100 let.

Na začátku dvacátého století výrobci sýrů zkoušeli vymyslet způsob, jak zabezpečit sýrům delší trvanlivost tak, aby vydržely i lodní přepravu přes oceán. Po několika letech pokusů, mezi nimiž bylo například konzervování, přišla v roce 1911 švýcarská firma Gerber s novinkou: taveným sýrem, který dál nezrál.

Použitím citrátové soli dosáhli výrobci měkké konzistence sýru, který se dal po vychlazení zabalit. Tento výrobní postup byl několik let švýcarským tajemstvím a až o šest let později přišli Američané na podobný způsob. Pak už nic nebránilo tomu, aby se tavený sýr a jeho výroba rychle rozšířily do dalších zemí.

Nyní, po sto letech, je tavený sýr velmi rozšířenou potravinou, oblíbenou jak pro velké množství příchutí (získaných přimícháním například hub, bylinek či koření), variabilitu konzumace a snadnou skladovatelnost. Oblíbený je na celém světě, i v Asii či v Jižní Americe, ačkoliv způsoby konzumace se liší. Některé země nemají ve zvyku sýr natírat na pečivo, ale přikusovat, někde je prodáván v kelímcích či vaničkách a lidé ho používají místo másla jako pomazánku.

U nás jsou populární nejen „trojúhelníčky“ jako rychlá svačina vhodná pro svou trvanlivost i na cesty, ale také nejrůznější pomazánky, které si můžeme z taveného sýra jednoduše vyrobit. Ostatně podívejte se na naše tipy.

Nespravedlivé odsouzení

Můžeme se setkat s názorem, že tavené sýry jsou výživově málo hodnotné a podřadnější typ sýru. Obavy jsou však zbytečně. Tavené sýry obsahují kvalitní mléčné bílkoviny a vápník. Je pravda, že nejsou vhodné například pro redukční dietu kvůli vyššímu obsahu tuku, ale to platí téměř pro všechny sýry s výjimkou čerstvých sýrů typu cottage či mozzarella.

Tavící soli, jejichž přítomnost je taveným sýrům často vytýkána, se přirozeně vyskytují i v jiných potravinách a jsou zdravotně naprosto nezávadné, schválené pro použití v potravinách a prověřené mnohaletým testováním. Při nákupu bychom se měli orientovat nejen podle lákavosti obalu, ale pozorně si přečíst i údaje na etiketě.

Pokud není na výrobku slovo „sýr“, ale například „výrobek sýrového typu“, znamená to, že obsahuje další přísady, například rostlinné tuky. Tento typ „nesýra“ můžeme poznat i podle nižší ceny, za kvalitní tavený sýr je nutné si trošku připlatit, ale jistě se to vyplatí. V prodejnách Albert si můžete vybrat ze široké nabídky tavených sýrů, mnoha různých příchutí a v různých typech obalů. V prodejnách Albert je možné najít širokou škálu tavených sýrů od pěti nejvýznamnějších tuzemských výrobců.

Nejznámější a nejvyhledávanější jsou tavené sýry Smetanito a Apetito. Tavený sýr Smetanito je ochucen různými příchutěmi (šunka, niva, houby, kapie aj.) Podobné příchutě je možné najít i u Apetita. Také tavený sýr Lipno nabízí jednu zajímavost, a to nabídka mixu příchutí jen ve 150g balení. Tavený sýr Pribina má také své přidané hodnoty v rámci příchutí (s ementálem). Tavený sýr Delicato zase nabízí 50% tučnost a také máme v nabídce Bio tavený sýr.

Zajímavost:  Spotřeba tavených sýrů v České republice je 2,6 kg na osobu a rok

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz