Babinet.cz  /  Recepty  /  Nová potravina: Proteinové špagety

Nová potravina: Proteinové špagety

7.12.2010 - Redakce Babinet
Přední čeští odborníci v oblasti potravinářství přišli s objevem světového rozměru, když vyvinuli nutričně velmi hodnotnou potravinu na bázi bílkovin – proteinové špagety. Pod vedením Karla Kýhose vynalezl český Výzkumný ústav potravinářský způsob zpracování vaječných bílků do formy, která snadno nahradí klasické těstoviny a kromě výborné chuti nabízí i nízkou kalorickou hodnotu. Unikátní objev může významnou měrou přispět k řešení celosvětového problémů s narůstajícím počtem obézních osob. Smacker Protein Spagety je nový druh potraviny s nízkou energetickou hodnotou, která svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových špaget je však téměř o polovinu nižší, než u běžných těstovin. Proteinové špagety jsou ideální při redukčních dietách, bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem, neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o škrob a vlákninu. Proč proteinové špagety? Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují polysacharidy. Snahou českého potravinářského ústavu bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit polysacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos. Testování nové potraviny v praxi proběhlo ve spolupráci s interní klinikou Lékařské Fakulty UK a společnosti STOB a výsledky jsou více než zajímavé.
  • Výhody proteinových špaget ve zkratce:
  • Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (přesněji 43 %)
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů
  • Vyšší pocit sytosti ve srovnání s klasickými těstovinami
Snadná příprava (špagety jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou). A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu. Nutriční hodnoty ve srovnání: 100 g Smacker Protein Spagety Bílkoviny (živočišné) 9,3 % Sacharidy 5,9 % Tuky 0,3 % Energetická hodnota: 269,3 kJ (64,3 kcal) 100 g uvařených klasických bezvaječných špaget: Bílkoviny (rostlinné) 4,6 % Sacharidy 31,7 % Energetická hodnota: 626,5 kJ (149,6 kcal) Závěr: Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny s nízkých glykemickým indexem. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné špagety jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou. Pozn.red. Tyto špagety budou na trhu až v lednu 2011. Více informací o výrobku naleznete na www.smacker.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz