Nealkoholická piva.. zatím nic moc
Přestože na českém trhu najdete v současnosti bezmála dvě desítky značek nealkoholických piv od 14 výrobců, jejich chuť žíznivce ve většině případů zatím moc nenadchne. Přitom se dá přepokládat, že v souvislosti se zpřísněním legislativy pro řidiče a v letních vedrech poptávka po nealkoholickém pivu ještě vzroste.V roce 2005 se u nás vypilo přes 400 tisíc hektolitrů nealkoholického piva, což znamená 100% nárůst oproti roku 2004.
Komentovaná ochutnávka, kterou uspořádal Svět piva společně s restauračním pivovarem Pivovarský dům, prověřila celkem sedm značek nealkoholických piv. Pivo bylo podáváno pro degustaci při teplotě 7 až 9 stupňů Celsia, aby jeho chuť a aroma nezkreslilo přílišné zchlazení. Ochutnávky se zúčastnili pivovarští odborníci a zástupci médií. Jak to celé dopadlo?
1. Radegast Birrel (výrobce Plzeňský Prazdroj, pivovar Nošovice)
Radegast Birrel vyšel z ochutnávky, jak se dalo podle jeho příznivého zavedení na českém trhu přepokládat, celkem dobře. Ve vůni zazněly příjemné chmelové tóny, mladinovou chuť se podařilo výrobcům takřka potlačit, a tak doznívala vlastně jen v koncovce.
2. Clausthaler (výrobce Clausthaler, dovozce Královský pivovar Krušovice)
Nealko pivo Clausthaler obstálo z hodnocené sedmy nejlépe, vůni nápoje označili účastníci degustace jako svěží. Plná chuť má jen velmi slabý mladinový nádech. Dá se říci, že na patře potěší, takže při zahánění žízně si spotřebitelé i pochutnají.
3. Ferdinand (výrobce Pivovar Ferdinand, Benešov)
Značka Ferdinand slibuje nealko pivo moderního střihu, ale ve skutečnosti nenabízí valný zážitek. Jedná se o pivní nápoj, který je silně cítit mladinou, chuť má nepříjemně sladkou.
5. Pito (výrobce Pivovar Litovel)
Pito ze severomoravského Litovle nabízí o něco čistější chuť než Ferdinand, a to i přesto, že se vyrábí stejnou metodou na stejných výrobních linkách. "Vůně obsahuje chmelovou složku, chuť je však typická pro pito, tedy nasládlá," tak nápoj charakterizoval Jan Šuráň ze společnosti Pivo Praha, který degustaci moderoval.
6. Pito (výrobce Pivovar Protivín)
Ani Pito z Protivína účastníky degustace nenadchlo. Nepříjemná chuť a vůně neprokvašené mladiny naprosto převládala. Jan Šuráň chuť popsal opět jako klasickou "pitovou".
7. Primátor (výrobce Pivovar Náchod)
Ani druhý největší výrobce nealkoholického piva v Česku zatím nenašel způsob, jak "pitovou" chuť zatraktivnit. I když se objevují náznaky chmelového aroma, nepodařilo se výrobci překonat typickou kombinaci pro pito tedy nepříjemně nasládlou chuť spolu s vůní mladiny.
8. Stella Artois (výrobce Interbrew Belgie, dovážejí Pivovary Staropramen)
Značka Stella Artois servírovaná z originálních láhví naznačila možnosti nealkoholického piva, neboť nabídla příjemnou vůni a podařilo se takřka eliminovat mladinovou chuť.
Zdroj: www.qmagazin.cz, weby společností Stella Artois, Pivovar Ferdinand a Plzeňský Prazdroj.
Další recepty
-
Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
Pašijový nebo-li svatý týden pokračuje, kdy toto období se značně projevuje také v kuchyni, jelikož...
-
Tradice na talíři: Velikonoční recepty z české kuchyně
Velikonoce jsou časem nových začátků, jarního probuzení, a často také rodinných setkání...
-
Velikonoce po francouzsku: ozvláštněte sváteční tabuli snadno a stylově
Nudí vás tradiční velikonoční recepty bez nápadu, ale nechcete na poslední chvíli...
-
Strava na Zelený čtvrtek: Oživení tradice
Před sebou máme Zelený čtvrtek. V tento den se má jíst především zelená strava, a to od...
Oblíbené recepty
- Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace
- Přezrálé banány nevyhazujte! Upečte z nich lahodnou buchtu
- Připravte se na jaro včas. Velikonoční pečeně na rozmarýnu. Tradiční chuť po řadu generací
- Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
- Krémová květáková polévka patří na sváteční stůl. Jeden talíř nikdy nestačí!
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)