Babinet.cz  /  Recepty  /  Nezatracujme maso

Nezatracujme maso

15.3.2006 - Redakce Babinet
Podle Pavla Suchánka ze společnosti Forum zdravé výživy (FZV) hraje maso ve výživě člověka velmi důležitou úlohu. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, které jsou navíc pro naše tělo dobře stravitelné. A pouze živočišné bílkoviny jsou plnohodnotné, obsahují totiž všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vytvořit, a musí je proto přijmout stravou.V tomto ohledu není žádná rostlinná bílkovina plnohodnotná, a to ani sójová či obilná bílkovina. Důležitost konzumace masa se mění s věkem. Maso je důležité v období růstu dětí, protože je zdrojem nejen bílkovin potřebných pro stavbu svalů, ale také minerálních látek, zejména železa a vitaminů A, D a B. Železo z masa, které je základní složkou pro tvorbu červených krvinek, je pro organismus daleko lépe využitelné než železo z rostlinných zdrojů. Stejně tak je maso bohaté na všechny esenciální aminokyseliny, které budují svalovinu. Proto je důležité je v jídelníčku mít, a to i pro těhotné, sportující a fyzicky pracující. Protože správný životní styl zahrnuje i každodenní fyzickou aktivitu, měl by náš jídelníček obsahovat alespoň třikrát v týdnu kvalitní maso. Z hlediska prevence obezity je velmi důležité konzumovat maso libové (drůbeží, rybí, telecí). Opatrní bychom měli být při konzumaci vepřového masa, které má velký podíl vmezeřeného, tedy na první pohled nerozeznatelného tuku. Jednu až dvě porce masa by měly tvořit mořské ryby, protože jsou nejen zdrojem kvalitních bílkovin, ale také nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu. Zdroj: Petr Havel, Potravinářská komora České republiky

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz