Babinet.cz  /  Recepty  /  EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR

10.9.2006 - Redakce Babinet
KAMELOT: NEODOLÁME GRILOVAČCE ANI SKLÍPKU Za dlouhá léta na hudební scéně pohostila oblíbená skupina Kamelot mnoho posluchačů nejskvělejšími chutěmi krásných melodií a písní ze svého repertoáru. Jaké mají ale Kameloti chutě po koncertech? Něco o vaření a jedení vám prozradí Marek Dráb, člen skupiny Kamelot, který se ochotně ujal odpovědí. V poslední době se stávají módním trendem hlavně muži v kuchyni. Co kuchtíte Vy nebo co jinak v kuchyni porcujete? U nás doma vařím já, což však není pro manželku žádná výhra, jak by si někdo mohl myslet, protože u toho nadělám strašný nepořádek. A vařím všechno, českou kuchyni, indickou, řeckou, ruskou nebo mexickou, prostě, na co máme zrovna chuť a rozhodně nejsme vybíraví. Pochoutkou jsou pro nás i šunkafleky nebo kulajda. Na druhou stranu nelituji času ani námahy na přípravu např. mousaky. Ale to vždycky někoho pozveme, aby si námi na tom pochutnal, třeba zrovna kapelu. Ostatní hoši taky občas kuchtí, ale nic jsem od nich nejedl, takže nemohu soudit. Řeči ale vedou jako šéfkuchaři.... Marku, máte přezdívku Špek. Má ještě někdo v kapele přezdívku související s jídlem? Shodou okolností hrál kdysi v kapele bodrý chlapík, kterému se říkalo Bůček. Taky měl stejně vypracovanou figuru jako já. Jo, a ještě jednomu se říkalo Pupek, ale jinak nikdo v kapele přezdívku spojenou s jídlem nemá, zato kladný vztah k jídlu máme všichni a na některých, nechci jmenovat, je to i vidět. Zamyslete se a vyberte si úplně novou přezdívku, jméno z jídelníčku, které by Vás aspoň na 95% charakterizovalo a mohl jste radostně prohlásit: Ano, to jsem já a chutnám skvěle! Hm, co by mohlo být tak líné, pomalé, tučné, ulítlé a nezdravé pozvolna se pečící bůček plněný lanýži. Vaše kapelní stránky se od jiných muzikantských liší tím, že obsahují oblíbené recepty. Uveřejňujete je na stránkách s tím, aby si také fanoušci a fanynky pochutnali nebo aby vám to někdo uvařil a daroval po koncertě místo kytice a plyšáků? Prvotním záměrem bylo, aby si naši fanoušci a návštěvníci stránek mohli zkusit uvařit některá jídla, která považuji za nezapomenutelná. Ale samozřejmě se nebráníme, když nám někdo přinese ochutnat svoje vlastní výtvory, a že takoví jsou. Dalo by se s určitostí říci, že to před plyšáky a květinami preferujeme. Sem tam nás někdo po koncertě pozve na grilovačku nebo do sklípku a tomu většinou taky neodoláme. Nedávno BBC uveřenila 50 jídel, které by měl člověk okusit před smrtí. Jaké jídlo ze světové či české kuchyně byste doporučili vy? Jaké máte nejraději? Prozraďte nám, kde jste si ho objednal, dostal či ukuchtil... Určitě bych do té pomyslné padesátky zařadil pravé indické karí. Nejdřív si ho dejte v nějaké dobré indické restauraci, abyste o něm měli autentickou představu a pak si ho zkuste připravit doma. Rovná se to takřka alchymii. Nakoupíte si exotická koření, pražíte je, melete, nakládáte maso.. nebudu to rozvádět, prostě paráda a ta bohatá chuť vás ohromí. Jednou jsem si ho dal v restauraci Taj Mahal v Praze. Bylo to karí se zelenými chilli papričkami a šlo o nejpálivější jídlo na jídelním lístku. Domorodý, resp. indorodý číšník se mi to pokoušel rozmluvit, že prý i na Indy je to příliš pálivé, ale já jsem se nenechal odbýt. Při pojídání se na mě přišel podívat celý personál včetně kuchaře. Na pocení a pálení kolem úst jsem byl zvklý i z jiných jídel, ale že mě bude ještě několik hodin poté pálit celá trávicí trubice a žaludek, to jsem opravdu netušil. Jinak bych do té padesátky určitě zařadil i řeckou mousaku. A co se týče české kuchyně, u mě vede jednoznačně pečený bůček, kysané zelí a bramborový knedlík a k tomu plzeňská dvanáctka. Prozradíte čtenářům nějaký super recept od Kamelotu, který by si mohli zařadit do svých kuchařských deníčků? Nechtěl bych čtenáře odradit nějakým zbytečně složitým receptem, proto bych doporučil Jambalayu. Je to původně kreolské jídlo, které se s francouzskými vystěhovalci dostalo na jih USA. V klasickém předpisu se dělá z plodů moře, ale tohle je varianta z kuřecího masa. Je to snadné, dělá se to v jednom hrnci a kombinace kuřecího masa, rajčat, česneku, tymiánu, zeleniny a rýže je úchvatná. Přenesme se na chvíli do vaší hudební kuchyně. Objeví se v brzké době na pultech nové CD? Ano, po dvouleté pauze natočil Kamelot nové album, které vyjde u Monitor Emi, se jmenuje Modrá planeta a vyjde 20. září. Bude doprovázeno koncertním turné, které vyvrcholí dvěma velkými koncerty v listopadu v Lucerně (Praha) a v Boby (Brno), na které vaše čtenáře samozřejmě srdečně zveme. Podrobnosti najdete na našich internetových stránkách: www.kamelot-brno.cz Dal jste si někdy něco exotického do pusy? Červy, housenky, pražené mravence, kaktusovou polévku apod.? Jak to chutnalo? Nic obzvláštně zajímavého jsem nejedl, ale jednou jsem si přičištění zubů v přírodě nabral do pusy škvora. Nechutnalo to nijak, ale při jeho rejdivém pohybu v ústech jsem měl pocit, že se zuby čistí samy bez mého přičinění.   Děkuji za rozhovor!

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz