
Praha zná svého buchtičkového krále
Pragueout.cz : Praha zná svého buchtičkového krále
TISKOVÁ ZPRÁVA / Praha 21.11.2008
Kulturní přehled Pragueout.cz vyhlásil vítěze středečního klání o nejlepší buchtičky se šodó Praze. Nevyhrály kupodivu ani rafinované recepty gurmetských podniků, ani restaurace, kde buchtičky servírovaly po velkých porcích. Čestný titul buchtičkového krále si odnáší podnik s poetickým vztahem k jídlu, který vsadil na kvalitní suroviny a buchtičky nabízel jako dezert.
"Vítěz byl z hlasovacích lístků poznat už na první pohled," uvedl za Pragueout.cz jeden z organizátorů akce, Tomáš Urban. "S přehledem zvítězila restaurace U básníka pánve, která buchtičky servírovala i v polovičních porcích," upřesnil Urban.
I jinde ale buchtičkové šodó teklo proudem. "Prodalo se několik stovek porcí a v několika restauracích museli buchtičky dopékat," říká Tomáš Urban, který buchtičkovou akci spolu s redaktory kulturního serveru Pragueout.cz v loňském roce inicioval. Ne všude ale byla situace stejně růžová. "V dražších podnicích se setkávali s trochu nižším ohlasem, což může být zčásti způsobeno i jejich zahraniční klientelou, která buchtičky nezná," vysvětluje Urban.
I v druhém buchtičkové slavnosti se pražští kuchaři předháněli ve vymýšlení originálních receptur. Šéfkuchar Vácha z Pallffy paláce např. buchtičky doprovodil jahodovou omáčkou, vanilkovým zabaone podle italsté receptury a granátovým jablkem. "Byly výborné, granátové jablko tomu dodalo trochu kyselosti a buchtičky nebyly tak sladké," pochvaloval si jeden z hostů. V magické zahradě zase vyšli z receptury po prababičce šéfkuchaře a buchtičky tu připravovali ze stejného těsta, které se používá na přípravu klasických kynutých buchet.
Ve většině restaurací šly buchtičky na dračku. Do restaurace U Provaznice začali hosté na buchtičky přicházet už po jedenácté hodině. V Café Louvre museli kolem 13 hod. přidělávat další várku. "Každou minutu jsme prodávali dvě porce, takže za půl hodiny jsme měli první várku vyprodanou," uvedl pro HN manažer Café Louvre Pavel Novák. "O buchtičky byl takový zájem, že někteří hosté museli čekat čtvrt hodiny, než se další dávka upekla, ale nevadilo jim to. Pozoruhodné je, že buchtičky se šodó v Café Louvre konzumovali kupodivu převážně muži."

Další recepty
-
Citrón nad zlato, aneb poklad v době virových nachlazení. Prevence je základ!
Máme tady podzim, což je tradičně období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění....
-
Poslední zbytky úrody ze zahrádek využijte k přípravě domácích čalamád. Jsou vynikající!
Podzim převzal svou vládu v plné síle, teploty jdou dolů a dny se zkracují. I v tuto chvíli ale mnozí...
-
Jsou jednoduché, rychlé, svěží a syté! Citrónové palačinky
Ráno je časem, kdy začínáme nový den, a co by mohlo být lepšího, než ho začít...
-
Z vydlabané dužiny dýně lze připravit lahodná pomazánka! Nevěříte?
K podzimu patří dýně. Často se v tomto období připravuje dýňová polévka, různě se...
Oblíbené recepty
- Boxíky na svačinu vyluxované a nadšené děti! Domácí koblihy ke svačině
- Luxusní šťavnatý makovec s jablky bez použití mouky. Rychlá příprava a dokonalá chuť
- Poslední zbytky úrody ze zahrádek využijte k přípravě domácích čalamád. Jsou vynikající!
- Začala škola a s ní i každodenní svačiny pro děti. Jaké připravit, aby neskončily v koši?
- Voňavá a plná chuti a slunce. Rajčatová polévka zpříjemní den
Náš tip
-
Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)