Babinet.cz  /  Recepty  /  Rozmarýnové sušenky

Rozmarýnové sušenky

30.5.2007 - Redakce Babinet
  • 50 g změklého másla
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 větší vejce
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 180 až 200 g hladké mouky
  • případně ještě moučkový cukr
Máslo utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme kůru a šťávu, žloutek a ušleháme. Vmícháme posekaný rozmarýn a promícháme. Po částech přidáváme hladkou mouku a stále promícháváme. Vytvoříme kompaktní tuhé těsto, které se ale nesmí drolit. Vytvarujeme kouličku, zabalíme do igelitu a necháme v chladu odležet 30 minut. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. A plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku a vykrajujeme sušenky o průměru 6 cm. Sušenky dáme na plech, potřeme vyšlehaným bílkem, případně ještě pocukrujeme moučkovým cukrem a pečeme asi 15 minut. Pokud použijete menší tvořítko a vykrájíte drobnější sušenky, nezapomeňte zkrátit i dobu pečení! Na sušenky o průměru asi 3 cm stačí 10-11 minut. Pro zpestření můžete do těsta zamíchat 40 g kandované pomerančové kůry, jako jsme to zkusili my. V tom případě budete potřebovat o něco méně mouky a sušenky budou také o něco sladší. Upozornění: v malých dávkách, jako koření, nepředstavuje rozmarýn riziko. V množstvím větším není vhodný pro těhotné a kojící ženy - mohlo by dojít k vážnému ohrožení dítěte. U lidí trpících epilepsií může rozmarýn vyvolat nebo zhoršit epileptický záchvat. Opatrnosti je třeba také při užívání u dětí a u osob trpících vysokým krevním tlakem. V těchto případech je vždy na místě konzultace s lékařem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz