Babinet.cz  /  Recepty  /  Taštičky s gorgonzolou

Taštičky s gorgonzolou

22.11.2005 - Redakce Babinet
Těsto:
  • 400 g celozrnné mouky
  • 4 vejce
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • sůl
  • voda
  • mouka na vál
Náplň:
  • 150 g gorgonzoly
  • 2 vejce
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 3-4 lžíce sladké smetany
  • sůl
  • bílý pepř
Dále:
  • 1 bílek
  • 1 lžička vody
  • 100 g másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
Na těsto smícháme v míse mouku s 1 lžičkou soli, vejci a olejem. Hnětačem vypracujeme drolivé těsto. Přendáme na pracovní plochu a rukama důkladně vypracujeme dostatečně vláčné těsto na vyválení, které se nelepí. Do příliš suchého těsta zapracujeme po kapkách vodu, do lepkavého těsta přidáme trochu mouky. Z těsta vytvoříme hroudu, zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím sítem prolisujeme gorgonzolu na náplň. Za stálého tření přidáme postupně vejce, potom ořechy a nakonec tolik smetany, aby vznikla vláčná hmota. Mírně osolíme a vydatně opepříme. Těsto rozdělíme na 2 díly. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z každého dílu 2 stejně velké, tenké pláty. Z plátů vykrojíme obdelníky 5x12 cm a doprostřed každého rozdělíme náplň. Kraje obdelníku potřeme vejcem rozšlehaným s vodou. Každý obdelník přeložíme, okraje k sobě přitiskneme. V hrnci zahřejeme máslo a ponecháme je vlažné. Taštičky vložíme do vroucí osolené vody s olejem a vaříme asi 3 minuty, až vyplavou na povrch. Taštičky vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na nahřáté talíře a přelijeme tekutým máslem. Podáváme se salátem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz