Úplně obyčejné pečené brambory
12 středních brambor (víc nemůže být na škodu), olivový olej, rostlinný olej na vymazání plechu, sůl, sušený tymián
Na omáčku: 1 zakysaná smetana, 1-2 stroužky česneku, 2 špetky soli, 3 snítky čerstvého tymiánu, 4-6 lžic mléka
Brambory dobře umyjte a nakrájejte na plátky asi 1 cm silné. Menší brambory stačí jen podélně rozpůlit, úplně malé můžete nechat celé. Také je možné neloupané brambory nakrájet na zhruba stejné, asi třícentimetrové měsíčky (v praxi to vypadá tak, že bramboru krájíte nožem ve stylu cik-cak, takže se z celé brambory stane několik výsečí se slupkou na vnější straně). Pak je naskládejte, pěkně jeden kousek vedle druhého, na obyčejným olejem vymazaný plech. Pokud je zrovna z jedné strany slupka, přijde dolů. Brambory pokapejte olivovým olejem, osolte a posypte trochou sušeného tymiánu. Pečte zprudka v troubě předehřáté na 200°C asi půl hodiny. Pokud jim po této době chybí k zlatavému vzhledu trochu přibrat na opálení, přepněte na gril a ještě velmi krátce a opatrně zapečte v horní polovině trouby.
Na omáčku smíchejte smetanu s mlékem, prolisovaným stroužkem česneku a solí. Kdo má rád ještě ostřejší chuť, přidá více česneku. Nakonec vmíchejte čerstvé lístky tymiánu.
Stejná omáčka chutná také k obyčejným bramborám vařeným ve slupce. Tady se už o žádné řeholi v kuchyni hovořit opravdu nedá.
Další recepty
-
Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
Pašijový nebo-li svatý týden pokračuje, kdy toto období se značně projevuje také v kuchyni, jelikož...
-
Tradice na talíři: Velikonoční recepty z české kuchyně
Velikonoce jsou časem nových začátků, jarního probuzení, a často také rodinných setkání...
-
Velikonoce po francouzsku: ozvláštněte sváteční tabuli snadno a stylově
Nudí vás tradiční velikonoční recepty bez nápadu, ale nechcete na poslední chvíli...
-
Strava na Zelený čtvrtek: Oživení tradice
Před sebou máme Zelený čtvrtek. V tento den se má jíst především zelená strava, a to od...
Oblíbené recepty
- Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace
- Přezrálé banány nevyhazujte! Upečte z nich lahodnou buchtu
- Připravte se na jaro včas. Velikonoční pečeně na rozmarýnu. Tradiční chuť po řadu generací
- Krémová květáková polévka patří na sváteční stůl. Jeden talíř nikdy nestačí!
- Zdravá večeře? Lehký avokádový salát
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)