Babinet.cz  /  Recepty  /  Dýňový slaný koláč (z Kréty)

Dýňový slaný koláč (z Kréty)

4.9.2006 - Redakce Babinet
Náplň:
  • 1,5 kg dýně
  • 2 cibule nasekané na kostičky
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé máty
  • 1/2 kg ovčího sýra Feta
  • 2 až 3 vejce
  • sůl
  • pepř
Na těsto:
  • 2 vejce
  • 1 šálek olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 až 3/4 šálku mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • zhruba 1 kg hladké mouky
Dýni omyjte, pokud možno oloupejte a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli a dýni osmahněte na troše oleje, až se nevytvoří celistvá hmota - asi 20 až 25 minut. Podle typu použité dýně buďto podlévejte nebo naopak přebytečnou vodu odstraňte, přidejte sekanou mátu, na kostičky nakrájenou Fetu a rozšlehaná vejce. Ze surovin vypracujte těsto a rozdělte jej na dvě části. Z každé části vyválejte plát o tloušťce asi 4 mm. Ohnivzdornou mísu nebo plech vymažte olejem, vyložte jedním plátem těsta, na něj navršte dýňovou hmotu a pokryjte druhým plátem těsta. Potřete olivovým olejem nebo rozšlehaným vejcem a pečte v troubě dozlatova při 180 stupních Celsia 30 minut a pak teplotu zvyšte na 200 stupňů Celsia na dobu 10 minut.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz