Babinet.cz  /  Recepty  /  Norimberské perníčky

Norimberské perníčky

15.11.2005 - Redakce Babinet
asi 30 kousků:
  • 200 g medu
  • 50 g hnědého cukru
  • 70 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky potaše
  • 2 lžíce rumu
  • 300 g mouky
  • 100 g mandlových třísek
  • 50 g jemně nasekané kandované kůry citronu nebo pomeranče
  • 50 g rozinek
  • strouhaná kůra z 1 citronu
Na zdobení:
  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • 100 g tmavé čokoládové polevy
Potaš: neboli draslo je připravek na kynutí, který je vhodný především pro těžká perníková těsta. Vyvíjí svoji schopnost kynutí většinou během odpočívání před pečením.V hrnci rozehřejeme med, hnědý cukr a tuk. Mícháme, až se cukr rozpustí a necháme vychladnout. Do směsi vmícháme žloutek, kakao, citronovou kůru a perníkové koření. Přidáme potaš rozmíchaný s rumem. Přimícháme mouku s mandlovými třískami, kandovanou kůrou a rozinkami. Všechny přísady prohněteme, až vznikne pevné těsto. Vál poprášíme moukou. Těsto na ní vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme kulaté perníky o průměru asi 8 cm. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Připravíme plech, perníky na něj položíme a pečeme v troubě asi 20 minut. Necháme vychladnout. Polevy odděleně nalámeme na malé kousky a ve dvou šálcích je ve vodní lázni roztavíme. Naplníme je do dvou stříkacích sáčků a nástavcem s malou dírkou. Na každý perník stříkáme spirálovitě nejdřív světlou a potom tmavou polevu. Od středu projedeme špičkou nože několikrát ke kraji tak, že vznikne síťový vzorek.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip