Babinet.cz  /  Recepty  /  Norimberské perníčky

Norimberské perníčky

15.11.2005 - Redakce Babinet
asi 30 kousků:
  • 200 g medu
  • 50 g hnědého cukru
  • 70 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky potaše
  • 2 lžíce rumu
  • 300 g mouky
  • 100 g mandlových třísek
  • 50 g jemně nasekané kandované kůry citronu nebo pomeranče
  • 50 g rozinek
  • strouhaná kůra z 1 citronu
Na zdobení:
  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • 100 g tmavé čokoládové polevy
Potaš: neboli draslo je připravek na kynutí, který je vhodný především pro těžká perníková těsta. Vyvíjí svoji schopnost kynutí většinou během odpočívání před pečením.V hrnci rozehřejeme med, hnědý cukr a tuk. Mícháme, až se cukr rozpustí a necháme vychladnout. Do směsi vmícháme žloutek, kakao, citronovou kůru a perníkové koření. Přidáme potaš rozmíchaný s rumem. Přimícháme mouku s mandlovými třískami, kandovanou kůrou a rozinkami. Všechny přísady prohněteme, až vznikne pevné těsto. Vál poprášíme moukou. Těsto na ní vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme kulaté perníky o průměru asi 8 cm. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Připravíme plech, perníky na něj položíme a pečeme v troubě asi 20 minut. Necháme vychladnout. Polevy odděleně nalámeme na malé kousky a ve dvou šálcích je ve vodní lázni roztavíme. Naplníme je do dvou stříkacích sáčků a nástavcem s malou dírkou. Na každý perník stříkáme spirálovitě nejdřív světlou a potom tmavou polevu. Od středu projedeme špičkou nože několikrát ke kraji tak, že vznikne síťový vzorek.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz