3 pomeranče, 3 citrony, 6 vajec, špetka soli, 100 g třtinového cukru, 300 g měkkého másla, 1/4 lžičky mleté vanilky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, máslo na vymaštění, mouka na vysypání
Navíc: 3 lžíce meruňkové zavařeniny, 1 lžička javorového sirupu, 1 pomeranč
Dva pomeranče a dva citrony okrájíme až na dužinu. Dužinu nakrájíme na malé kousky a pokud možno zbavíme dělící blány. Ze zbývajícího pomeranče vylisujeme šťávu.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh. Přišleháme asi třetinu třtinového cukru.
Máslo utřeme do pěny se zbývajícím třtinovým cukrem a vanilkou. Postupně přidáváme a utřeme žloutky, až je hmota stejnoměrně žlutá. Střídavě po částech přidáváme mouku, citronovou a pomerančovou šťávu. Lehce přimícháme bílkový sníh a kousky pomeranče a citronu.
Hmotou naplníme vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou formu na biskupský chlebíček o délce 30 cm. Formu dáme na spodní lištu studené trouby a zapneme na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 160 stupňů). Pečeme asi 75 minut. Až špejli zapíchnutou do chlebíčku vytáhnete suchou, je chlebíček hotový. Vyjmeme jej z trouby a necháme 10 minut ve formě stát.
Rozehřejeme zavařeninu, přimícháme javorový sirup. Chlebíček vyklopíme na drátěnou podložku a ještě horký potřeme zavařeninou. Necháme vychladnout.
Před podáváním oloupeme pomeranč, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky, odstraníme jádra a bílou kůži. Chlebíček podáváme s plátky pomeranče.
-
Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
Pašijový nebo-li svatý týden pokračuje, kdy toto období se značně projevuje také v kuchyni, jelikož...
-
Tradice na talíři: Velikonoční recepty z české kuchyně
Velikonoce jsou časem nových začátků, jarního probuzení, a často také rodinných setkání...
-
Velikonoce po francouzsku: ozvláštněte sváteční tabuli snadno a stylově
Nudí vás tradiční velikonoční recepty bez nápadu, ale nechcete na poslední chvíli...
-
Strava na Zelený čtvrtek: Oživení tradice
Před sebou máme Zelený čtvrtek. V tento den se má jíst především zelená strava, a to od...
Oblíbené recepty
- Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace
- Přezrálé banány nevyhazujte! Upečte z nich lahodnou buchtu
- Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
- Připravte se na jaro včas. Velikonoční pečeně na rozmarýnu. Tradiční chuť po řadu generací
- Krémová květáková polévka patří na sváteční stůl. Jeden talíř nikdy nestačí!
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)