Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Provensálská rajská polévka (Soupe de tomates provencale)

Provensálská rajská polévka (Soupe de tomates provencale)

17.2.2006 - Redakce Babinet
  • 2 střední cibule
  • 50 g pórku po očištění
  • 50 g celeru po očištění
  • 75 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml masového vývaru
  • 250 g rajčat
  • sůl
  • pepř
  • sušená bazalka
  • dobromysl a rozmarýn
  • 150 g kysané smetany
  • 1 lžíce sekaných čerstvých bylinek

Cibuli oloupeme, celer a pórek očistíme a omyjeme. Cibuli, zeleninu a slaninu pokrájíme na kostičky. Oloupeme česnek a prolisujeme jej. Rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli, celer, pórek a česnek. Přilijeme vývar, uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a vydlabeme je. Dužninu pokrájíme na kostky a spolu s rajským protlakem dáme do polévky. Polévku osolíme, opepříme, okořeníme bazalkou, dobromyslí a rozmarýnem a 2-3 minuty povaříme. Hotovou polévku rozlijeme do polévkových šálků, na každou porci dáme kysanou smetanu a posypeme čerstvými bylinkami. Víte, že poznat kvalitní zralé rajče lze snadno podle vůně?

Přečtěte si článek Rajské mámení.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Sluninka
28.11.2018 11:16

Mě osobně chutná nejvíce tato varianta ttps://www.youtube.com/watch?v=W6pUJ1ma6vw

Sluninka
28.11.2018 11:20

https://www.youtube.com/watch?v=W6pUJ1ma6vw

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz