Babinet.cz  /  Recepty  /  K šípkům /na poslední chvíli/

K šípkům /na poslední chvíli/

7.10.2008 - Redakce Babinet
Zářijové číslo časopisu Apetit mě dodatečně vyburcovalo k výkonu, ke kterému jsem se marně odhodlávala celé ty roky za svobodna. Zdá se, že teplo rodinného krbu, pomlaskávající manžel a bytem korzující dítko jsou právě ty prvky, které jsem k následujícímu tanci v kuchyni postrádala. A tanec to není ledajaký. Partnerem vám budou Fructus cynosbati, rozumějte šípky. Rudé plody s vysokou hodnotou vitaminu C a A, zpevňující cévy a preventivně působící proti infekcím a nachlazení. Šípková zavařenina v Deníku Dity P. zněla lákavě a nad poměry jednoduše. Nedalo mi nepřistavit dopoledne kočár se spící ratolestí u vzrostlého šípkového keře a nenatrhat pytlík plodů. Večernímu rozjímání nad chládnoucími skleničkami s šípkovým obsahem pak jasně dominovala lákavost a tiše bytem táhnoucí se Na jednoduchost zapomeň! O půlhodinové přípravě deklarované v receptu si raději nechte zdát a vyhraďte si hodinu až dvě (záleží na množství šípků). Pohodové trhání si užijte, v kuchyni vás totiž dostane půlení, mletí a pasírování (nasbíráte-li šípky po prvním mrazíku, půlení bude jednodušší, ale ochudíte trochu o vitamin C). Než šípky nadobro zavrhnete, počkejte až zavařenina vychladne a pak ochutnejte. Nebudete litovat, slibuju!
  • Upravená šípková zavařenina z Deníku Dity P. /na 300 g zavařeniny, 60 min příprava, 45 min vaření/
  • 850 g šípků, zbavených stopek a bubáků, přepůlených, 210 g krupicového cukru, 1/2 lžičky mletého hřebíčku Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi 1/2 hodiny doměkka. Pak šípky umelte na masovém mlýnku. Potom je propasírujte přes velmi jemné síto, abyste je zbavili všech peciček a chloupků. Získanou hmotu zvažte - původní recept doporučuje na každé kilo jeden kilogram cukru. Z mé zkušenosti je potřeba cukru méně, záleží kdy šípky natrháte. Po prvním mrazíku jsou už pěkně měkké a velmi sladké! Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Plňte do sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout. V prosinci pak zavařeninu můžete použít třeba na tohle cukroví. Pokud už do té doby nebude po ní.
  • Šípkové ořechové cukroví
  • 250 g moučkového cukru, 200 g ořechů, 100 g šípkové zavařeniny, 1/2 citronu Poleva: 1 bílek, 1 lžíce horké vody, 100 g moučkového cukru, šťáva z 1/2 citronu Cukr, rozemleté ořechy, zavařeninu, jemně strouhanou citr.kůru a vylisovanou šťávu zpracujeme v těsto. Na pocukrovaném válu vyvalujeme menší preclíky, houstičky, kolečka a pod. Když oschnou, zdobíme je polevou. Poleva: syrový bílek třeme se lžící horké vody, cukrem a přikapáváme citr.šťávu. Třeme tak dlouho, až poleva zhoustne a zbělí.

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz