Kandované ořechy, Janské
Už jste někdy slyšeli o Janských ořeších? Kdo má po ruce kalendář, jistě pochopí, že 25. červnový týden se naskýtá více, než vhodná příležitost k zasvěcení vaření sv. Janovi a tedy nezralým ořechům, které se právě na jeho svátek - 24. června - sbírají a nakládají.
Janské ořechy jsou pro mne synonymem vrcholné delikatesy. Kdo neochutnal, nepochopí.
Představte si, že stojí za to zatít zuby a s vidinou gurmánského úspěchu se s trpělivostí pustit do nekonečné kandovací procedury. Přesně taková se vám totiž bude příprava Janských ořechů zdát. Náročná a zdlouhavá. Výsledkem ohromíte nejen sebe, ale s jistotou i nejednoho labužníka. A to přece za to stojí!
Janské ořechy (kandované)
2 kg ořechů trhaných na sv. Jana - 24.6., 2 kg cukru, 3 kusy celé skořice, lusk vanilky, 20 hřebíčků
Do ořechů udělejte pletací jehlicí několik otvorů, zalijte je vodou a nechejte 14 dní odležet. Přičemž vodu každý den vyměňte za čistou.
Po 14 dnech dejte máčené ořechy do vroucí vody a vařte tak dlouho, až sami spadnou z jehlice, kterou je vyzkoušíte. Ořechy vyjměte a dejte zchladit do studené vody.
A tady nám kandovací procedura začíná:
1 kg cukru uvařte ve 2/3 l vody asi 30 minut, nechte zchladnout, vložte ořechy a nechte naložené do druhého dne.
Druhý den ořechy vyjmeme ze sirupu. Sirup samotný přivedeme k varu, přidáme k němu 1/2 kg cukru a svaříme. Necháme vychladnout a opět vložíme ořechy.
Třetí den ořechy vyjmeme, sirup opět přivedeme k varu a přidáme dalšího 1/2 kg cukru a svaříme. Necháme vychladnout a vrátíme ořechy.
Čtvrtý den ořechy vyjmeme, sirup povaříme a přidáme koření - 3 kusy celé skořice, lusk vanilky a 20 hřebíčků, povaříme a necháme vychladnout. Ořechy do směsi opět vrátíme.
Pátý den ořechy vyjmeme, sirup chvíli povaříme a do vychladného opět ořechy vrátíme.
Šestý den ořechy vyjmeme a sirup vaříme tak dlouho, až se táhne jako ridší med. Do vařícího sirupu vhodníme ořechy a ještě 1 minutu vaříme.
Jsme u konce: ořechy naplníme do sklenic, zalijeme sirupem a uzavřeme víčkem nebo celofánem.
Kdo vydržel a Janské ořechy připravil, budiž pochválen! Napište nám, zda-li chutnaly...
Další recepty
-
Velikonoce po francouzsku: ozvláštněte sváteční tabuli snadno a stylově
Nudí vás tradiční velikonoční recepty bez nápadu, ale nechcete na poslední chvíli...
-
Strava na Zelený čtvrtek: Oživení tradice
Před sebou máme Zelený čtvrtek. V tento den se má jíst především zelená strava, a to od...
-
Co k obědu na Škaredou středu? Potrhané bramboráky!
Máme za sebou Šedivé úterý, i když sluneční svit venku spíše lákal na...
-
Kuřecí Kung Pao - pikantní klasika na vašem stole
Kuřecí Kung Pao je klasickým čínským jídlem, které je známé svou pikantní a...
Oblíbené recepty
- Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace
- Přezrálé banány nevyhazujte! Upečte z nich lahodnou buchtu
- Připravte se na jaro včas. Velikonoční pečeně na rozmarýnu. Tradiční chuť po řadu generací
- Krémová květáková polévka patří na sváteční stůl. Jeden talíř nikdy nestačí!
- Zdravá večeře? Lehký avokádový salát
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)
Janské ořechy dělávala moje babička. Je to prastarý recept a jsem velice rád, že se zachoval. Také čas od času ořechy dělávám a skladuji je na tajném místě, které bych nejraději utajil i sám před sebou. Mají totiž velikou vadu - rychle mizí. Ořechy jsou totiž naprosto skvostné a naprosto jedinečné. Neexistuje nic, čím by se daly srovnat. Kandované ořechy jsou černé, měkké konzistence, ale nikoli mazlavé. Skořápka není tvrdá, ale tím, že byla nezralá a díky procesu je měkká a je znatelná pouze její struktura. Chuť - těžko se dá vyjádřit - sladká, kořeninová, s lehkým s vůní ořechového listí a dřevitým nádechem. Skvělé jsou jen jako fantastické mlsání, ale i do cukroví - například biskupskému chlebíčku dávají naprosto jedinečný rozměr i svou černou barvou, takže dělají i zajímavější mozaiku. Pokud máte zdroj ořechů, trpělivost a dokážete ocenit skutečnou delikatesu, čímž by vám pracnost nemusela až tak vadit - vřele doporučuji. A ještě něco - jelikož sirup, ve kterém jsou ořechy naloženy, je také chuťově velice zajímavý, používám jej místo javorového sirupu, který je, pokud vím, v Česku....