RECEPT TÝDNE "Chřestovka"
Sezóna chřestu startuje...Právě nyní začíná sklizeň chřestu a tento "král" zeleniny se hojně objevuje na pultech obchodů. Dobrý měsíc budeme mít možnost chroustat chřest kdy nám bude libo a navíc za přijatelnou cenu. Chřest mimo sezónu, tedy v podstatě tři čtvrtiny roku, bývá k dostání jen poskrovnu a když už, tak v ceně fantastických 180 Kč za skromných a oschlých dvacet výhonků o váze 250 gramů.
Chřestové sezóny je proto třeba řádně využít. Chřest je totiž nejen lahodným zpestřením, ale i pečlivým ledvinovým čističem a pomocníkem při hubnutí.
Dá připravit na spoustu způsobů. Pro tentokrát, na začátek chřestové sezóny, si dáme jednoduchou Chřestovku, tedy chřestovou polévku.
Chřestovka v množství pro 4 osoby obnáši:
12 stonků chřestu (bílého nebo zeleného), 700 ml vody, 1 lžička másla, 3 lžíce smetany ke šlehání, černý a bílý mletý pepř, sůl
A připravíte ji následovně:
Chřest oloupejte a od spodku stonků odkrojte asi 3 cm kousky. Ty dejte do hrnce s vodou povařit společně se slupkami, špetkou cukru a soli asi 15 minut.
Vývar slijte, slupky vyhoďte. Vývar dejte znovu vařit, nyní už společně se zbývajícím na špalíčky nakrájeným chřestem (4 kousky chřestu ponechte celé). Přiveďte k varu a vařte 5 minut.
Osolte a opepřete. Odstavte z ohně. Přidejte smetanu, máslo a dobře rozmixujte (ručním mixérem nebo robotem). Na závěr podle chuti dopepřete a dosolte.
Do každého talíře nalijte polévku, přidejte jeden celý uvařený chřest a posypte řeřichou.
Chřestová sezóna se teprve rozbíhá, takže Na chřestovanou!
Další recepty
-
Rychlá bramborová polévka s medvědím pestem, která zažene hlad!
Rychlá polévka, která zažene hlad. Brambory mají totiž díky obsažené vláknině jeden...
-
Talíř plný lahodné zeleniny aneb jarní směs z Toskánska. Skvělý oběd plný zdraví!
Plný talíř zeleniny je pro některé ta nejlákavější představa skvělého jídla, pro...
-
Kuřecí nudličky s rajčaty. Jednoduchý pokrm doplněný o chuť smetany
Kuřecí nudličky na rajčatech jsou skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd či večeři. Tento jednoduchý recept...
-
Vláčná tvarohová buchta zpříjemní ranní vstávání
V ledničce ležel osamělý tvaroh. Co s ním? Pobíhat po kuchyni po práci se málokomu z nás chce, takže...
Oblíbené recepty
- Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
- Jednoduché recepty s vařenými vejci aneb jak využít zbylá velikonoční vajíčka
- Co k obědu na Škaredou středu? Potrhané bramboráky!
- Oblíbený recept našich babiček? Pampeliškový sirup, který nesměl chybět v žádné domácnosti
- S novinkou značky Panzani připravíte excelentní jídla. Vyzkoušejte pár receptů
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)