Babinet.cz  /  Recepty  /  Vánoce, tedy cukroví & co., část 1. věnovaná začátečníkům

Vánoce, tedy cukroví & co., část 1. věnovaná začátečníkům

15.11.2005 - Redakce Babinet
Také na vás začala doléhat potřeba začít si pěkně přehledně sepisovat, co vše budete na svátky vánoční péct a vařit a smažit? Návštěva kteréhokoliv ze super-hyper-marketů každou chvíli připomíná, že letošní Vánoce klepou na dveře a to klepání je jako obvykle den co den silnější, až se stává přímo tlučením a bušením. Chcete uniknout husté atmosféře předvánočních nákupů, front a tlačenic? Potřebujete si v klidu rozmyslet, co budete péct a vařit? Pak jste na správné adrese. Pohodlně se usaďte, starosti nechejte stranou a přijměte chutnou vánoční inspiraci...V sérii článků vám nabídneme povídání o vánočním pojídání. Najdete zde rady a návody k pečení cukroví, včetně receptů na několikero chutných druhů, inspiraci k tradiční i netradiční Štědrovečerní tabuli, recepty sváteční, Silvestrovské i Novoroční. Protože ne všechny hospodyňky (a hospodáři) vědí jak to při pečení chodí, podíváme se na začátek na několik triků a nezbytností spojených s pečením těch chutných malých sladkostí. Co se druhů těst týče, křehká těsta nechte odpočívat v chladničce, lépe se potom zpracovávají. Pěnová těsta by se měla vždy ihned zpracovat, aby sníh nesedl a cukroví se povedlo. Při pečení cukroví pracujte nejméně se dvěma plechy současně. Zatímco na jednom pečete v troubě, na druhý připravíte další dávku. Při balení cukroví platí, že jej vždy před zabalením necháme dokonale vychladnout. Cukroví, které má být křupavé, umístíme ihned do pevně uzavíratelné dózy. Cukroví, které má být měkké, necháme otevřené den až dva a potom zabalíme. Polevu nanášejte na vychladlé cukroví. Pouze pokud jde průhlednou o polevu z moučnového cukru, tuto můžete nanést i na teplé cukroví, lépe se na něj rozetře a rychleji uschne. Čokoládová poleva je nejhezčí, namočíme-li cukroví přímo do ní a necháme jej okapat na mřízce při pokojové teplotě. Cukroví s čokoládovou polevou rozhodně nedávejte ztuhnout do chladu, čokoláda by získala šedivý nádech. A navíc nezapomeňte: 1. Při šlehání bílků musí být nádoba na šlehání i metla naprosto čistá. 2. Aby se bílky při šlehání nesrážely, přisypeme k nim během šlehání část cukru. Vždy však cukr krupicový nikoliv moučkový. 3.Žloutky se více vyšlehají, když k nim přidáme lžíci vody nebo sody. 4. Suroviny, které na těsta používáte, mají mít přibližně stejnou teplotu a musí být zpracovávány co nejrychleji, aby nedošlo ke spaření těsta. Spařené těsto praská při vyvalování a upečené výrobky jsou tvrdé. 5. Vytvarované vánoční cukroví pečeme vždy v troubě předem vyhřáté na patřičnou teplotu. Dojde-li k přehřátí trouby, zchladíme ji zasunutím prázdného plechu na 2-3 minuty. 6. Čokoládu na polévání ředíme kokosovým tukem a nahříváme ve vodní lázni. Teplota polevy nesmí být vyšší než teplota lidského těla. 7. Řídkou marmeládu zahustíme piškotovými drobečky. 8. Pečivo si uchová vláčnost, když jej uložíme do uzavřených krabic v chladné místnosti.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz