Proč je dobré pít ovocné šťávy?
Jednou z možností, jak splnit doporučenou spotřebu ovoce a zeleniny je konzumace ovocných šťáv, které mohou snižovat díky svému obsahu protektivních látek rizika civilizačních onemocnění.
Odborníci doporučují konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny denně.Porce přitom může představovat 200 ml ovocné nebo zeleninové šťávy. Spotřeba zeleniny a ovoce se v Evropě, USA a v Japonsku v průměru pohybuje na třech porcích denně na osobu. Přitom nárůst spotřeby na pět porcí snižuje riziko srdečního infarktu na 26 %.
Mezinárodní federace výrobců ovocných šťáv (International Federation of Fruit Juice Producers) nedávno zveřejnila další příspěvek o přínosu ovocných šťáv ve výživě.
Grepová a rajčatová šťáva jsou bohatým zdrojem antioxidantů; polyfenoly v grepové šťávě mají pozitivní vliv na omezování kardiovaskulárních nemocí.
Pomerančová, grepová a ananasová šťáva obsahují významná množství kyseliny listové (folátů), která je účinná v omezování rizika poruch neurální trubice.
Fytochemikálie jablek a jablečné šťávy bývají spojovány s omezením rizika poškození funkce plic.
Draslík ze šťávy banánů, pomerančů a švestek může přispět ke zdravému krevnímu tlaku; a samozřejmě na močový trakt pozitivně působí brusinková šťáva a vysoký obsah vitaminu C v citrusových šťávách.
To je také důvod vysoké aktivity výrobců ovocných šťáv, což se projevuje zaváděním nových nápojů nebo jejich speciálním obohacováním, například vlákninou.
Zdroj: Juicedly good. Soft Drinks International, March 2006, s. 2, Agronavigátor ÚZPI
Další recepty
-
Velikonoce po francouzsku: ozvláštněte sváteční tabuli snadno a stylově
Nudí vás tradiční velikonoční recepty bez nápadu, ale nechcete na poslední chvíli...
-
Strava na Zelený čtvrtek: Oživení tradice
Před sebou máme Zelený čtvrtek. V tento den se má jíst především zelená strava, a to od...
-
Co k obědu na Škaredou středu? Potrhané bramboráky!
Máme za sebou Šedivé úterý, i když sluneční svit venku spíše lákal na...
-
Kuřecí Kung Pao - pikantní klasika na vašem stole
Kuřecí Kung Pao je klasickým čínským jídlem, které je známé svou pikantní a...
Oblíbené recepty
- Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace
- Přezrálé banány nevyhazujte! Upečte z nich lahodnou buchtu
- Připravte se na jaro včas. Velikonoční pečeně na rozmarýnu. Tradiční chuť po řadu generací
- Krémová květáková polévka patří na sváteční stůl. Jeden talíř nikdy nestačí!
- Zdravá večeře? Lehký avokádový salát
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)