Babinet.cz  /  Recepty  /  Proč je dobré pít ovocné šťávy?

Proč je dobré pít ovocné šťávy?

14.5.2006 - Redakce Babinet
Jednou z možností, jak splnit doporučenou spotřebu ovoce a zeleniny je konzumace ovocných šťáv, které mohou snižovat díky svému obsahu protektivních látek rizika civilizačních onemocnění. Odborníci doporučují konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny denně.Porce přitom může představovat 200 ml ovocné nebo zeleninové šťávy. Spotřeba zeleniny a ovoce se v Evropě, USA a v Japonsku v průměru pohybuje na třech porcích denně na osobu. Přitom nárůst spotřeby na pět porcí snižuje riziko srdečního infarktu na 26 %. Mezinárodní federace výrobců ovocných šťáv (International Federation of Fruit Juice Producers) nedávno zveřejnila další příspěvek o přínosu ovocných šťáv ve výživě. Grepová a rajčatová šťáva jsou bohatým zdrojem antioxidantů; polyfenoly v grepové šťávě mají pozitivní vliv na omezování kardiovaskulárních nemocí. Pomerančová, grepová a ananasová šťáva obsahují významná množství kyseliny listové (folátů), která je účinná v omezování rizika poruch neurální trubice. Fytochemikálie jablek a jablečné šťávy bývají spojovány s omezením rizika poškození funkce plic. Draslík ze šťávy banánů, pomerančů a švestek může přispět ke zdravému krevnímu tlaku; a samozřejmě na močový trakt pozitivně působí brusinková šťáva a vysoký obsah vitaminu C v citrusových šťávách. To je také důvod vysoké aktivity výrobců ovocných šťáv, což se projevuje zaváděním nových nápojů nebo jejich speciálním obohacováním, například vlákninou.   Zdroj: Juicedly good. Soft Drinks International, March 2006, s. 2, Agronavigátor ÚZPI

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz