Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jaké jsou rozdíly mezi klasickým a Zepter vařením?

Jaké jsou rozdíly mezi klasickým a Zepter vařením?

4.12.2010 - Redakce Babinet

 

Klasický způsob

Vaření

Při klasickém způsobu vaříme ve vodě. Voda přitom rozpouští výživné látky v potravinách a vstřebává je. Typickým příkladem je příprava čaje nebo polévky. Když vaříme lístky z čaje, voda absorbuje cenné látky, které pak pijeme. Když vaříme jídlo ve vodě a potom ji vylijeme, vyhazujeme i vitaminy a minerály a ostatní cenné látky, které se v průběhu přípravy dostaly do vody.

Pečení

Stravu pečeme na tuku, abychom neponičili pánev a aby se jídlo nepřipálilo. Sice tak chráníme pánev, ale ohrožujeme své zdraví! Vědecky bylo prokázáno, že tuk se při opakovaném ohřívání stává škodlivým, a proto by se neměl znovu používat. Pokud přesto chcete používat olej, doporučuje se jídlo nejdříve tepelně zpracovat a potom přidat olej.

Vlastnosti nádobí

Materiály, které se používají k výrobě nádobí:

Železo – pevné, ale rezaví, není hygienické, špatně se udržuje, nerovnoměrně vede teplo.

Keramika – dekorativní, ale nerovnoměrně vede teplo, snadno praská, je porézní

Smalt – dekorativní, ale nerovnoměrně vede teplo, jídlo se na něm snadno připaluje, snadno se deformuje

Sklo – snadno se udržuje, ale jídlo se na něm připaluje, nádoby jsou náchylné k prasknutí

Teflon (Non-stick) – dobře vede teplo, jídlo se na něm nepřilepuje, ale nádoby se snadno poškodí a nevydrží dlouho

Hliník – dobře vede teplo, ale oxiduje, není hygienický a deformuje se

Lehká ocel – vydrží dlouho, ale nerovnoměrně vede teplo a jídlo se v ní snadno připaluje

Vaření v nádobí Zepter

Vaření

V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všechny výživné látky. Strava neztrácí svou barvu ani složení a zůstanou v ní uchovány všechny biologické hodnoty.

Pečení

V nádobí Zepter je možné péci bez přidávání tuku. Maso obsahuje tuky a peče se tak ve vlastní šťávě. Doba přípravy je mnohem kratší než při klasickém způsobu pečení. Maso se méně vysušuje a úspory potravin jsou značné. Naše zdraví není ohroženo, neboť se při tomto způsobu nepoužívá olej, který by se přepaloval, není zde přebytek kalorií a nezvyšuje se hladina cholesterolu v krvi.

Vlastnosti nádobí

Pro dnešní generace a generace příští Zepter vyrábí a nabízí nové kovové nádobí vyrobené moderní technologií za použití nejlepšího materiálu.

Nádobí je vyráběno z vysoce kvalitní oceli CrNi 18/10. Ušlechtilá ocel má řadu skvělých vlastností, které ji odlišují od jiných materiálů:

-          Neoxiduje

-          Nerezaví

-          Rovnoměrně vede teplo

-          Snadno se udržuje

-          Zachovává si vysoký lesk

-          Velmi odolná proti opotřebení

-          Nemění barvu

-          Není porézní, a proto se v ní nedrží bakterie

Jak je možné, že jídlo lze v nádobí Zepter připravit bez tuku a bez vody?

Nádobí má speciální konstrukci a akutermické kontaktní dno, které rovnoměrně rozvádí teplo po celé své ploše. Pokrm je vystaven působení stejné teploty po celém svém povrchu. Maso velmi rychle zatáhne póry, opeče se a po zaklopení nádoby poklicí se pak již připravuje ve vlastní šťávě. Druhou důležitou věcí je konstrukce poklice, která velmi dobře těsní a vytvoří parní lázeň uvnitř nádoby. Poklice je vybavena i termokontrolem pro snadnou kontrolu teploty. Velký význam má také to, že při úpravě potravin v nádobí Zepter není nutné přidávat sůl, protože si potraviny zachovají maximum přirozené chuti.

Kombinace cirkulace páry a kompatibilních nádob umožňuje vaření v několika vrstvách, v tzv. varném sloupci. Příprava jídla je tak rychlejší a ekonomičtější. Poklice varných nádob jsou speciálně navrženy tak, aby se v jejich středu hromadila pára, která poté zkondenzuje a odkapává dolů na dno nádoby. Speciální úprava okraje poklice zajišťuje dokonalé těsnění, a brání tím úniku cenných živin z připravovaných pokrmů. Důležitým prvkem nádob jsou rovněž jejich úchyty, které zůstávají stále studené. Umožňují tak bezpečnou manipulaci s horkými nádobami. Ucha jsou odolná vůči vysokým teplotám a lze je umývat v myčce nebo používat v troubě vyhřáté až na 225 ºC. Zároveň slouží jako ideální odkládací místo na poklici.

Exkluzivním doplňkem poklic systému Zepter Home Art je „termokontrol“, který zajišťuje neustálý přehled o teplotě uvnitř nádoby. Žluté pole znamená, že je nádoba chladná nebo se teprve začíná zahřívat, zelené pole symbolizuje ideální teplotu pro vaření (asi 95 ºC, důležité i z hlediska úspory energie) a konečně pole červené znamená, že se nádoba přehřívá a je potřeba snížit intenzitu ohřevu nebo jej zcela vypnout.

Integrovaný systém Zepter se skládá z nádobí na vaření, misek, servírovacích mís, cedníků, struhadel a košíků, které lze vzájemně optimálně kombinovat. Nádobí Zepter je ekonomické, racionální, inteligentní – zkrátka dokonalé!

Více informací o výrobcích Zepter najdete na www.zepter.cz.

Rádi soutěžíte? Pak neváhejte a hrajte o nádobí Zepter, automobil Hyundai i30cw a další Zepter ceny za 1 milion! Více na www.zepterhra.cz.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz