Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Hudební tipy: Novinky SUPRAPHON září 2010

Hudební tipy: Novinky SUPRAPHON září 2010

1.9.2010 - Redakce Babinet

Hudební nakladatelství Supraphon vydává v měsíci záři několik zajímavých nahrávek. Na své si přijdou milovníci podmanivého hlasu Karla Hály. V kompletu vycházejí všechna alba Petra Nováka. Máte doma děti? Chcete jim pustit klasiku našich dětských let? Nepřehlédněte tedy Příhody kocoura Mikeše a chytré kmotry lišky, které také právě vycházejí. V nabídce jsou také Klasické české pohádky od Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Těšit se můžete také na klasické folklorní vyprávěnky slováckého „kronikáře“ Zdeňka Galušky s titulem Slovácko sa súdí. Jste –li na klasiku, tak si nenechte ujít Dvořákovy kvartety v podání Pavel Haas Quartet.

SU 6020-2

Karel Hála: Dej mi pár okovů

...a dalších 44 hitů

Nezapomenutelný zpěvák na obsahem i rozsahem zásadní kompilaci!

Holohlavě atraktivní exteriér, ale především nezaměnitelný hlas, výtečné frázování a velká univerzálnost daly Hálovi šanci se potkat s velmi rozmanitým repertoárem. Je ceněn zejména pro swingovou muziku, ale byl profesionálně dokonale schopen zazpívat také pop, jazz či lidovku.

Je nepochybné, že bez hitů proslulosti Chci zapomenout, Dej mi pár okovů, Zámoří, Pokání, Síť houpací, Dívko toulavá, Má pouť, Lodí bílou , Hádej Matyldo, Už mě leccos neláká, Smejvám lásku nebo Můj otčenáš by to nebylo ono. Kompilátor Jiří Brodský však využil této šance k ještě mnohem širší nabídce ukázek Hálovy připravenosti bezchybně interpretovat písně velmi různorodé.

Uslyšíte tedy skladby od legendární Vzpomínky mi zůstanou přes tradiční Beal Street Blues, mexické La bamba, muzikálové Alexandrův Ragtime band nebo Ol’man River, památeční české Pod starou lucernou, Tulák či Hm, hm, ale také Šeříky až bílé či dechovkové Pojď sem s tím sudem až po parádní Vrať se do Sorrenta. Karel Hála: všechny hity a spousta dalších písní k tomu!

SU 6010-2

Petr Novák:  Komplet 1967–1997

13 CD box

Petr Novák v edičním provedení XXL!

Slova komplet je v názvu tohoto boxu využito zcela oprávněně: dostáváte totiž všechna alba a navíc dosažitelné maximum dalších nahrávek, včetně rarit.

Základní desítku tvoří dlouhohrající desky od Kolotoče svět po Dávné sliby. Přichází tedy řada i na dlouho nedostupná, navíc letos znovu moderně zvukově remasterovaná alba. Nechybí tu ani rozsáhlé monotématické celky, tedy artrockové či šansonové opery typu Kráska a zvíře nebo Memento.

Přidány jsou tři časově dekádní bonusové nosiče. Tady se našel prostor pro singlové, ípíčkové a další vztahující se nahrávky, doplňující původně plánovaný box na definitivní audio archiv pěvce bigbítové lásky. Od Já budu chodit po špičkách se tu odvíjí příběh možná nevelkého hlasu, ale určitě velkého srdce. Možná ne vždy dokonale intonujícího, ale city opravdu nepředstíraně předávajícího zpěváka se smutným pohledem a dramatickým životním osudem. Nechybí tu ani anglicky zpívané ve Finsku vydané nahrávky, skoro zapomenuté singly a jejich béčka, písničky jen příležitostné, ale především ty zcela nezapomenutelné. Licenční výpůjčky od firem AVIK a Best I.A., ale také soukromý archiv kompilátora Karla Nováka, nově objevené live nahrávky + booklet s fotografiemi a profilem od J. Tůmy činí tento box co nejúplnějším. Petr Novák albově, singlově i raritně: 30 let muziky a života na 13 CD!

SU 6120-2

Josef Lada: Příhody kocoura Mikeše a chytré kmotry lišky

Vyprávějí Lubomír Lipský, Jaroslav Kepka, Otakar Brousek ml., Jiřina Jirásková, Naďa Gajerová, Alena Vránová, Josef Hlinomaz, Svatopluk Beneš a další

Pohádky Josefa Lady patří k jistotám literatury pro děti, neztrácejí po letech nic na své oblibě, takže se samozřejmě stávají vděčným námětem různých dramatických podob. Na prvním ze dvou CD naší kompilace jsou vybrány dva dramatizované příběhy ze života slavné postavičky mluvícího kocoura Mikeše (jak jel s Pašíkem na pouť a jak kradl s Pepíkem Ševců hrušky). Vypravěčem je Lubomír Lipský, Mikeše mluví Jaroslav Kepka, ožívají zde všechny postavičky  hrusické návsi – prasátko Pašík, strýcové, tetičky, i hrušky na stromě. Na povedené kousky neobyčejného kocourka navazuje četba z dalších Mikešových příhod ve škole, jeho odchod do ciziny i slavný návrat z domů.

Druhé CD patří celé chytré kmotře. Vynalézavá liška obelstí uzenáře Špejlíka, ale vzápětí se mu odmění nálezem ztracených peněz. Také vystraší v lese při zkoušce na myslivce i pana knížete, který ji za odměnu učiní hajným. Alena Vránová je ona všemi mastmi mazaná kmotra liška a z řady liščiných spoluhráčů to jsou všichni obyvatelé hájovny a navíc – psi Hektor a Sultán i sám kníže pán, Svatopluk Beneš.

Populární hrdinové Josefa Lady – mluvící koucourek a chytrá liška – v jednom kompletu

SU 6114-2

Klasické české pohádky

Božena Němcová, Karel Jaromír Erben

Vyprávějí Karel Höger, Jana Preissová, Luděk Munzar, Jana Hlaváčová, Jiří Adamíra, Růžena Merunková, Antonín Jedlička, Ladislav Pešek, František Filipovský, Jan Čenský, Bořivoj Navrátil, Josef Kemr, Julie Charvátová, Petr Štěpánek, Bohumil Bezouška a další

Na kompletu čtyř CD jsme shromáždili nahrávky 22 nejznámějších pohádek čtených či dramatizovaných, v každém případě však interpretovaných slavnými českými herci. Nejstarší verze pohádky Dlouhý, široký a Bystrozraký je z roku 1952 s Františkem Filipovským, pokračují pohádky čtené Karlem Högerem z let 1956 až 1973 a nejmladší je Hloupý Honza z roku 1992, dramatizace s Janem Čenským. V sestavě najdeme perly pro děti nejmladší (O Budulínkovi, O Červené Karkulce, O perníkové chaloupce, O neposlušných kozlatech, O Popelce, O Smolíčkovi, Otesánek, O kohoutkovi a slepičce, Zlatovláska, Hrnečku vař!), humorné pohádky pro mladší školáky (Čert a Káča, Kmotr Matěj, O kocouru, kohoutu a kose, Jak se Honzík učil latinsky) i velká dramatizace pohádky O bílém hadu. Nechybí slavné Tři zlaté vlasy Děda Vševěda, O dvanácti měsíčkách ani Drak dvanáctihlavý. Každý zde najde svůj oblíbený příběh. Pohádky, které musí znát každé dítě, ve znamenité interpretaci mistrů mluveného slova.

SU 6119-2

Slovácko sa súdí

Titul nabízí dnes už klasické folklorní vyprávěnky slováckého „kronikáře“ Zdeňka Galušky, které patří k dobrému moravskému vínu či slivovičce. Autor je původně vydal ve dvou knihách (Slovácko sa súdí, Sovácko sa nesúdí) a pro jejich velký úspěch vybrané pasáže z nich namluvil krásným nářečím, a tak jim dodal neodolatelnou barvu a vůni. Slovo střídá cimbálová muzika, s níž víno chutná lépe, a pro ty, kteří si žádají „jinú notečku“ (ke slivovičce) i říznější dechovka Moravanka. Příběhy proslavil komediální televizní seriál s Jozefem Krónerem a Oldřichem Velenem. Humorné povídky v jedinečné interpretaci autora textu Zdeňka Galušky

SU 4038-2

Pavel Haas Quartet / Dvořák – smyčcové kvartety op. 106 a „Americký“

Antonín Dvořák:                 Smyčcový kvartet č. 13 G dur op. 106 (B. 192, 1895)

Smyčcový kvartet č. 12 F dur op. 96 „Americký“ (B. 179, 1893)

Veronika Jarůšková – 1. housle, Eva Karová – 2. housle, Pavel Nikl – viola,

Peter Jarůšek – violoncello

Jsem spokojen, šlo to rychle... poznamenal si Antonín Dvořák na konec skici ke smyčcovému kvartetu op. 96. Krátce po „Novosvětské“ symfonii tak v Americe vznikl jeden z vůbec nejkrásnějších kvartetních opusů. Chtěl jsem jednou napsat něco hodně melodiózního a jednoduchého a pořád jsem měl tatíčka Haydna před očima. Kritici nešetřili chválou: „Proč sem ten Dvořák nepřišel už dříve, když zde v Americe umí napsat takovou muziku.“ „Americký“ kvartet a snad ještě více Dvořákův následující, op. 106, který vznikl jako první dílo po skladatelově návratu z Ameriky, představují pro mladý Pavel Haas Quartet doslova srdeční záležitost. Po předchozích, mnoha cenami ověnčených nahrávkách kompletního kvartetního díla Janáčka, Haase a Prokofjeva (Classic FM Gramophone Award, BBC Music Magazine Award, MIDEM Cannes Classical Award ad.) se i ve vrcholném Dvořákovi zrcadlí výjimečné kvality ansámblu: rovnováha mezi precizností a živelností, obdivuhodná souhra i „sólový“ potenciál všech jednotlivých hráčů. Dvořák by si snad své Jsem spokojen poznamenal i pod tuto novou nahrávku – a posluchači se věru mají na co těšit. Dvořákovy kvartety „Americký“ a op. 106 – srdeční záležitost pro Pavel Haas Quartet

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz