Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Český lev 2009

Český lev 2009

10.3.2010 - Radana Šatánková

Český lev 2009V sobotu 6. března se konalo v Paláci Lucerna slavnostní vyhlášení ČESKÝ LEV 2009. Ocenění se dostalo filmům, které jsme mohli vidět v kinech v loňském roce. Slavnostní večer měl podobnou strukturu jako obvykle, ovšem inovace není nikdy dost a nové nápady příjemně překvapily.

Moderování se ujali herečtí kolegové a přátelé Boleslav Polívka a Pavel Liška. Starší a zkušený Polívka vedl a naváděl mladšího, nezkušeně a nejistě vystupujícího Lišku. Místy to vypadalo, jako kdyby se Liška nemohl odpoutat od svých úspěšných, poněkud pomaleji chápajících idiotů. Přesto jejich pokus měl svou koncepci. Moderování oživili například „velkou filmovou loupeží“, kde se ve sestříhaných ukázkách slavných českých a světových filmů dozvídáme, že hlavní role ztvárnili vlastně oni a ne ti, na které chodíme do kin.

Hned v úvodu získala cenu za dlouholetý přínos herečka Jana Brejchová, která se nemohla dostavit, a tak ocenění převzala její dcera Tereza Brodská. Ten, kdo se domníval, že jasným vítězem se stane film Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka a scénáristy Petra Jarchovského, se pořádně zmýlil. Většinu ocenění získal film Protektor z dílny režiséra a scénáristy Marka Najbrta a kolegů scénáristů Roberta Geislera a Benjamina Tučka. Tento film zřejmě akademii oslovil svým příběhem a hodnověrnou výpovědí a konkrétní době. Za povšimnutí stojí fakt, že filmy o předválečném a válečném období jsou tak úspěšné! Vzpomeňme například filmy Všichni moji blízcí (oceněn Jiří Bartoška za mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Český lev 1999) a Musíme si pomáhat (jako nejlepší film o rok později).

Jaký příběh nabídl Protektor, že jej Česká filmová a televizní akademie určila jako nejlepší český film roku 2009? Rozhlasový reportér Emil Vrbata a herečka Hana jsou manželé. Píše se rok 1938, Hana slaví první úspěchy ve filmu, je obletována ctiteli a Emil žárlí. Okupace a začátek války obrátí jejich životy naruby. Hana je konfrontována se svým židovským původem a z výšin nadějně rozběhnuté kariéry padá na dno společenského žebříčku. Emil využije šanci zachránit a zároveň ovládnout Hanin život: Odmítne rozvod a stane se hlasatelem německé propagandy…Hlavní ženskou roli ztvárnila Jana Plodková (nar. 1981), kterou známe z komedie Vratných Láhví ve vedlejší roli „čárkované“. Hlavní mužskou roli dostal Marek Daniel (nar. 1971), který je znám z pražských i brněnských divadel a poprvé na sebe filmově upozornil jako Ládík v Koljovi.

Český lev 2009
Foto: www.vac.cz

O něco jinak to vypadá v televizi, než když jste osobně na slavnostním večeru mezi zhruba 1700 lidmi. Naše příprava začíná už sháněním tiskových zpráv a akreditací na slavnostní večer. Rok od roku je složitější vstupenku získat. Nikdy není jasné, jestli večer budeme sledovat u televizní obrazovky, anebo zažijeme atmosféru přímo v Lucerně. V Lucerně je v té době největší koncentrace herců a všech, kteří něco v kultuře znamenají, pochopitelně zde bývá větší počet novinářů.

I když se vysílá až v osm večer, již po půl sedmé začínají přicházet první disciplinovaní účastníci večera. Z technických důvodů je to naprostou nutností. Sice je na pozvánkách důrazně napsáno, že všichni musí být společensky oděni, jinak jim hrozí vyloučení, ale nikdo to asi nebere moc vážně. Pokud si myslíte, že zde je vybraná společnost, odpověď je ano i ne. Na jedné straně vidíte veliké snažení organizátorů, kteří myslí na všechny možné detaily a až přepečlivě věci dotahují, na straně druhé potkáte dost nevychovaných osob, které zážitek a dojem změní k horšímu. Bohužel z řady pozvaných hostů… Vše je tedy o lidech a jejich vychování. Celá pasáž Lucerny totiž slouží velkému a bohatému vegetariánskému rautu, který Petr Vachler tradičně pořádá.

Už letos víme o filmech, které měly či budou mít premiéru. Je sice teprve březen, ale seznam filmových počinů se už naplňuje. Můžeme se dosud těšit na tyto nové české filmy:

NEBE, PEKLO, ZEM…
POUTA
DEŠŤOVÁ VÍLA
OSADNÉ
KATKA
DOKTOR OD JEZERA HROCHŮ
JARMAREČNÍ BOUDA
ŽENY V POKUŠENÍ
HABERMANNŮV MLÝN
MAMAS&PAPAS
KUKY SE VRACÍ
KAJÍNEK
CINEMATERAPIE
HLAVA-RUCE-SRDCE
OKO NAD PRAHOU
ČESKÝ MÍR
NICKYHO RODINA
ROMÁN PRO MUŽE
LABYRINT
OBČANSKÝ PRŮKAZ
POSLEDNÍ DĚTI APORVERU
SAXANA-VELETRH STRAŠIDEL
BABIČKA ANEB JAK TO BYLO DOOPRAVDY

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz