Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  U Čechů jednoznačně vítězí grilování!

U Čechů jednoznačně vítězí grilování!

Redakce Babinet

Grilování se v České republice těší stále rostoucí popularitě. Téměř dvě třetiny jeho příznivců si pochoutky připravují alespoň jednou za dva týdny. Lidé nejčastěji grilují kuřecí maso, které poráží i dříve nejoblíbenější špekáčky. Preferovaným nápojem zůstává jednoznačně pivo.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu mezi zákazníky maloobchodní sítě prodejen Albert. Ten také naznačil, že se Češi při nákupech produktů a jejich přípravě neomezují ani finančně. Rádi testují nové recepty a chutě. Novému koníčku Čechů vycházejí vstříc svou širokou nabídkou a akčními cenami i obchodníci.

Průzkum mezi 1000 zákazníky provedený v květnu na zákaznické lince prodejen Albert ukázal, že ideální léto si bez piva a grilovaného masa nedovede představit stále více Čechů. „Již před začátkem léta zaznamenáváme zvýšený zájem o speciality ke grilování, grily a vše co s grilováním souvisí. Rostoucí prodeje pochoutek pro grilování jednoznačně ukazují, že naši zákazníci v prodejnách využívají širokou nabídku a neomezují se výhradně na jeden druh masa. Častěji si také připravují ryby, zeleninu a zkoušejí nové chutě,“ říká Libor Kytýr, ředitel komunikace maloobchodní sítě prodejen Albert.

Češi si dokáží novou zálibu užít

Češi mají grilování stále raději a dokáží si ho opravdu užít. Už dávno se nespokojí pouze s tradičním špekáčkem s hořčicí. „Z naší nabídky je hitem letošního léta například pstruh, losos a marinované králičí hřbety. Velmi oblíbené jsou též bavorské a myslivecké klobásy. Pro naše zákazníky jsme si již nyní připravili akční nabídky a slevy až ve výši 30 % v celém sortimentu specialit ke grilování. Na další se mohou těšit v průběhu celého léta,“ prozrazuje Kytýr. A dodává: „Pro všechny gurmány jsme připravili speciální leták platný od středy 10. června s kompletní nabídkou všeho, co ke grilování patří. V něm najdou i tipy na dochucení pokrmů a zajímavé recepty.“

V žebříčku oblíbenosti stále vede kuřecí maso. Preferuje ho 34 % respondentů. Nemá již však tak výsadní postavení jako tomu bylo ještě nedávno. Své stálé příznivce mají různé klobásky a pikantní párečky. Rapidně roste množství grilovaných ryb, které si dopřává přibližně každý pátý příznivec grilování.

Setkání chutí doplňuje netradiční pivo, finance nerozhodují

Kvůli nákupům Češi míří nejčastěji do hypermarketů. Jedná se téměř o polovinu z dotazovaných. K chutným pokrmům totiž patří i osvěžující nápoje. „V oblíbenosti vede jednoznačně pivo. Naši zákazníci si mohou letos ke grilování z akční nabídky dopřát například irské speciály. Připravili jsme pro ně též řadu slev oblíbených značek piva, či možnost nakoupit více kusů za výhodnou cenu,“ říká Kytýr.

Průzkum naznačil, že se milovníci dobrého jídla a pití při setkání s přáteli, či rodinou finančně neomezují a dopřejí si i luxusnější pokrmy a nápoje. Více než 40 % z nich utratí minimálně 500 korun za jedno grilování. U 15 % z nich částka dokonce překračuje 1 000 korun. „Během léta a v souvislosti s nákupem potřeb ke grilování tradičně zaznamenáváme zájem i o různé alkoholické nápoje. Aktuálně patří mezi velmi oblíbené mojito, tequilla a různé míchané nápoje,“ zmiňuje Kytýr.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz