Babinet.cz  /  Magazín  /  Testujeme  /  Ojetina se zárukou od značkového prodejce aneb příběh Peugeotu 5008

Ojetina se zárukou od značkového prodejce aneb příběh Peugeotu 5008

21.1.2019 - redakce Babinet.cz

Jsou to již dva měsíce, co jsme od společnosti Emil Frey ČR, s.r.o. do dlouhodobého testu převzali starší model vozu Peugeot 5008. Jedná se o auto, které mělo najeto něco přes 105 000 kilometrů a v rodném listě letopočet 2014. Protože nám jde nejen o test vozu, ale obecněji o postup, jak se vlastně takové auto dostane ke svému novému majiteli, řekneme si také, jak vlastně společnost, která vozy prodává, funguje a jaké služby od ní může případný zájemce o koupi očekávat.

Projekt Emil Frey Select je v České republice poměrně mladý prodejce ojetých vozů. Mladý ale neznamená nezkušený. Díky své vazbě na koncern PSA čerpá zkušenosti jak od mateřské značky, tak z továrních programů na prodej ojetých vozidel Citroen Select a Peugeot Select.

V rámci nabídky je možné vybírat z prověřených vozů, které mají až 8 let stáří a najeto až 180 000 kilometrů, na které prodejce poskytuje prodlouženou záruku nad rámec zákona, což jsou parametry v české kotlině ojedinělé. Tím se otevírá prostor k bezpečnému prodeji nejžádanějších vozů se zárukou, např. 7 let starý vůz Peugeot 5008 s najetými 160 000 kilometry za  180 – 200 000 Kč.

Pro zákazníka je důležitá skutečnost, že v nabídce jsou vozy, které jsou vybírány podle kriterií, daných poptávkou trhu, což znamená, že nejde o odkladiště obtížně prodejných aut, ale o neustále aktualizovaný soubor vozů majících potenciál najít svého kupce v nejkratší možné době. Jejich původ je v 90% případů v zahraničí v zemích, kde společnost Emil Frey také působí a není omezena pouze na značky koncernu PSA, vybírat, případně objednat je možné vůz jakékoli značky. Odborníci považují za aktuálně nejpoptávanější ojeté vozy stále, přes kampaň proti dieselům, modely s naftovým motorem o větším objemu kategorie MPV a nastupující ojeté SUV.

Přestože většina vozů k prodeji je importována, je možné nakupovat na protiúčet, tzn. přivézt své dosluhující auto a vyměnit jej za novější. Stejně lze postupovat i v případě vozu zakoupeného přímo u tohto prodejce v minulosti.

Každé prodávané vozidlo prochází standardizovaným procesem předprodejní přípravy. Automobil projde servisní prohlídkou ve vlastním servisu, je vyplněn předprodejní protokol prohlídky vozu, ve kterém je zaznamenán technický stav a případná poškození, např. poškrábání, nefunkčnost parkovacích senzorů apod., která ovšem nejsou překážkou bezpečného provozu. V rámci předprodejní přípravy prodejce vyhodnocuje, zda detekované problémy odstraní tak, aby vozidlo mohlo být jako bezchybné zařazeno do programu Emil Frey Select, např. vymění čelní sklo, udělá technickou prohlídku v souladu se zákonem.

Pokud vozidlo projde náročnou prověrkou, může být zařazeno do programu Emil Frey Select, kde je prodejce schopen poskytnout nadstandardní záruky. V takovém případě je potřeba počítat s cenou, která může být o něco vyšší, než  jiného prodejce. Nicméně zákazník kupuje vozidlo, do kterého nasedne a jezdí, bez nutnosti jet do vlastního servisu, nechávat si vůz prověřovat a řešit, kolik ho bude odstranění zjištěných závad stát.

Pokud vozidlo prověrkou neprojde, vůbec to neznamená, že by bylo potenciálně nebezpečné, pouze míra opotřebení některých součástí může avizovat potřebu jejich výměny v čase kratším, než na jakou je poskytována rozšířená garance a zákazník také nečerpá výhody rozšířeného servisu.

Pokud si zákazník vybere vozidlo z aktuální nabídky, je cílem stav, kdy si zákazník vybere vozidlo a prodejce za něj vyřídí vše potřebné – doplní povinnou výbavu, vyřídí značky, zajistí pojištění a v případě nutnosti i financování. Takže i začátečník, který si kupuje své první auto a neumí, nebo nechce vyřídit potřebné náležitosti, má šanci dostat vše jako kompletní službu.

Náročný zákazník, který má přesnou představu o požadovaném voze a nenalezne ji v platné nabídce, má možnost vyspecifikovat si svou poptávku a v rámci individuálního dovozu jej získat. Prodejce pro něho v nabídce své evropské sítě vytipuje vhodný vůz a v případě potvrzení zájmu zajistí vše další stejně jako v případě hromadných dovozů.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

beavis
1.10.2020 02:55

pžo 5K8 mě docela překvapil i zpracováním, i kvalitou u francouzů chabých míst. pro zvýšení komfortu se tomu dělalo odhlučnění (https://www.2din.cz/odhlucneni-auta/).

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz