Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Zdravé vánoční pohoštění pro diabetiky, a nejen pro ně

Zdravé vánoční pohoštění pro diabetiky, a nejen pro ně

19.12.2018 - AndreaP.

Zdravé vánoční pohoštění

Pokud člověk není zrovna zastáncem půstu, Štědrý den přímo vybízí k neustálému uzobávání, ochutnávání, permanentní degustaci slaných i sladkých dobrot. Vánoční svátky jsou gurmánsky hodnotné, což se může negativně podepsat na hladině krevního cukru. Pokud tedy máte tendenci na všem si pochutnat, drobné občerstvení, které se podává mezi hlavními jídly, volte spíše nízkosacharidového rázu. Výtečně se hodí výraznější pomazánky servírované s tvrdší zeleninou, jako je kedluben, ředkvička, bílá ředkev, případně mrkev či okurka hadovka. Pokud dáváte přece jen přednost pečivu, je vhodné spíše to celožitné a kváskové. Oproti běžně servírovaným chlebíčkům, jejichž základem je pšeničná veka, se žitná mouka vyznačuje nižším glykemickým indexem, ale i cennými mikronutrienty, které ve vymleté pšeničné mouce chybí.

Při diabetu je možné servírovat také lehčí zeleninový salát, jehož základ tvoří listová zelenina, oříšky a sýr. Nezapomínejme na cennou zálivku, kterou lze připravit z česneku, pomerančové šťávy a různých aromatických bylin, například chuťově zajímavého rozmarýnu či bazalky.

Sváteční tabuli je možné doplnit oříšky, měly by ovšem být bez všemožných polev, které ukrývají větší množství cukru, transmastné kyseliny a v neposlední řadě také potravinářská barviva. Oblíbené je i sušené ovoce, to však při diabetu není žádoucí. Procesem sušení plod ztrácí svou přirozenou šťávu, sesychá a ve 100 g sušené směsi, což je zhruba množství, které naplní hrst, zkonzumujeme běžně až 75 g sacharidů. Základem raw cukroví je sice rovněž sušené ovoce, nicméně je rozpočítáno tak, aby nepřetížilo slinivku. Pokud leží na stole sušené ovoce volně, člověk mívá sklon popustit uzdu své vůli a nezůstat jen u skromných 20 gramů.

 

Avokádový dip s žitným kváskovým pečivem

  • 2 zralá avokáda
  • 1 stroužek česneku
  • 10 oliv
  • 2 střední mrkve
  • 1 ČL lahůdkového droždí
  • citronová šťáva

 

Avokádo umixujte s česnekem, olivami, mrkví, lahůdkovým droždím a citronovou šťávou. Dip lze jemně dochutit solí, nicméně pozor, olivy bývají slané dost. V dipu by měly být zachovány jemné kousky mrkve. Mažte na kváskový žitný chléb, případně pro redukci sacharidů na nulu k dipu servírujte zeleninu, plátky ředkviček, řapíkatý celer, bílou ředkev či mrkvové špalíčky.

 

Jste-li milovníkem pomazánek, nabízím ještě jeden gurmánský zážitek.

Olivová tapenáda (6 porcí)

  • 250 g zelených oliv bez pecek
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 hrst lístků bazalky
  • 1,5 dl panenského olivového oleje
  • 1 lžička sušených provensálských bylinek
  • mletý pepř
  • sůl

 

Do mixéru vložte vypeckované olivy, česnek, bazalku (může být například také rozmarýn), olej, provensálské bylinky, pepř a sůl. Mixujte, pomazánka je hutná, velmi dobře se maže na kousky pečiva a je opravdu výtečná.

 

Pokud chcete sváteční stůl ozdobit dezertem, který je časově nenáročný a diabeticky příjemný, vyzkoušejte výborné mangové košíčky. Jejich základem je datlovo-kokosový korpus, jedná se ale o velmi tenkou skořepinku vyplněnou mangovým krémem. Dezert je poskládaný tak, aby příjemně zasytil, uspokojil chuťové pohárky a udržel stabilní hladinu krevního cukru. Jste-li milovníkem drobných dezertů, mangové košíčky vás jednoduše nadchnou.

Mangové košíčky (12 košíčků)

  • 150 g datlí
  • 50 g kokosu
  • 5 g Psyllia
  • 5 g olivového oleje
  • 1 zralé mango
  • ½ zralého banánu
  • jahody, brusinky, máta na ozdobu

 

Datle umixujte s kokosem, výslednou směs vtlačte do plechového cukrářského košíčku vymazaného olivovým olejem. Nechte chvíli vychladit v lednici, následně košíček opatrně vyloupněte ven. Psyllium namočte na 10 minut do trošky vody. Psyllium, mango a banán umixujte v hladký hutný krém, kterým košíček naplníte. Dozdobte kousky jahod, lístky máty, výtečně však poslouží také sušené brusinky.

 

Přípitek

Přípitek k Vánocům jednoduše patří, při diabetu však doporučuji volit spíše lehčí suché víno, případně podávané jako vinný střik. Pozor na kaloricky bohaté krémové likéry, které kromě cholesterolu ukrývají také větší množství cukru. Vždyť bílé víno popíjeli před Vánoci i samotní králové.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz