Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Vánoční večeře jinak, aneb také diabetici si chtějí pochutnat

Vánoční večeře jinak, aneb také diabetici si chtějí pochutnat

19.12.2018 - AndreaP.

Za tradiční štědrovečerní polévku se v Čechách považuje ta rybí. Na sváteční tabuli se však může objevit i polévka hrachová, ale také kvalitní drůbeží vývar. Z nutričního hlediska je nejméně vhodná polévka připravovaná z hrachu. Ačkoli jsou totiž luštěniny nenahraditelné a chutné, všeobecně se déle tráví. Vhodná není ani kombinace s živočišnou bílkovinou, v případě vánočního menu s rybou, která následuje po sváteční polévce. Pro diabetické menu je správnou volbou poctivý drůbeží vývar doplněný jáhly. Ty mají nižší glykemický index, jsou přirozeně bezlepkové, obsahují velké množství minerálních látek, a navíc – tradiční česká kuchyně je ještě před sto lety doslova opěvovala a zbožňovala.

Drůbeží vývar s jáhly (6 porcí)

  • 1,5 litru vody
  • 500 g drůbeží polévkové směsi
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 100 g celeru
  • 50 g pórku
  • himálajská sůl
  • celerová nať
  • 100 g jáhel

 

Do pomalého hrnce vložte očištěnou zeleninu v celku. Na ni položte drůbeží polévkovou směs. Jemně osolte. Zalijte vodou a vařte zhruba 8 hodin, což vývaru zajistí silnější chuť. Mezitím propláchněte a povařte jáhly a při servírování je vložte do hotové polévky. Na talíři lze polévku dozdobit natí.

 

Jakmile jednou ochutnáte jemnou a krémovou majonézu z kešu oříšků, nemůžete již nikdy jinak. Je lehká a lahodná a k její přípravě postačí několik minut. A navíc ji můžete uchystat prakticky kdykoli, zcela čerstvou a v libovolném množství. Salát obohacený touto majonézou neztrácí nic ze své tradiční chuti, ba naopak. Necháte-li ho navíc přes noc uležet, jednotlivé chutě se prolnou do své plné tradiční chuti.

 

Bramborový salát s majonézou z kešu (6 porcí)

  • 1,2 kg brambor
  • 300 g nakládané zeleniny (mrkev, hrášek, cibule, okurka)
  • 3 vejce
  • 80 g jablek
  • 80 g oříšků kešu
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • himálajská sůl
  • petrželová nať

 

Kešu oříšky přes noc namočte. Brambory uvařte ve slupce, stejně tak vejce. Jakmile jsou brambory hotové, zbavte je slupky a protlačte tvořítkem na bramborový salát. Vložte do mísy. Dále přidejte nakládanou zeleninu, najemno nakrájené vejce a oloupané jablko. Kešu oříšky umixujte s částí vody, ve které se máčely, společně s česnekem, solí a citronovou šťávou na hustší hladký krém. Ten vmíchejte do salátu, dozdobte petrželovou natí a nechte v lednici odpočinout.

 

Za českou klasiku se považuje kapr, a pokud jej diabetik zvolí ke štědrovečerní večeři, měl by ho spíše péci než smažit. Pokud jsou pro vás Vánoce bez smaženého kapra nepředstavitelné, sáhněte raději po avokádovém či kokosovém oleji bez vůně a příchuti. Takové oleje disponují vyšším bodem zakouření, déle tedy vydrží a nepřepálí se. Pro odlehčenou variantu lze zvolit pečeného lososa, který je bohatý na omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Při úpravě pečením si ryba uchová více nutričně prospěšných živin, dochutit ji lze bylinkami a citronem. Výsledná kombinace lososa a bramborového salátu s majonézou z kešu udělá z vánočního menu nezapomenutelný zážitek.

 

Losos pečený na citrónu a bylinkách (6 porcí)

  • 800 g lososa
  • 15 g avokádového oleje
  • 2 bio citrony
  • 1 stroužek česneku
  • rozmarýn
  • himálajská sůl

 

 

Zapékací mísu vyložte plátky citronu (máme-li bio citron, není třeba jej loupat) a poklaďte je rybou. V hmoždíři utřete čerstvý rozmarýn, promíchejte se stroužkem česneku a avokádovým olejem. Touto bylinkovou směsí potřete rybu. Jemně ji podlijte a pečte zhruba 45 minut na 180 °C.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

  • Čokoládový průšvih

    O víkendu jsem dočetla knihu Petry Hülsmannové Čokoládový průšvih. Nebudu prozrazovat o čem kniha jako taková je, vyzdvihnu jen její název,...

  • Domácí houskové knedlíky v hrníčkách

    Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z nasekaného masa, které se smažily na sádle. Zhruba od 17. století...

  • Bramborový guláš se zeleninou

    Bramborový guláš (buřtguláš) je druh guláše, který se vyrábí z uzeniny a brambor. Oblíbený je zejména u dětí. My si dnes ale vyzkoušíme...

  • Lipové bonbóny porazí kašel a nachlazení

    Ať se podíváme nalevo či napravo, všude vídíme nachlazené, nemocné lidi. Ano, chřipková epidemie se stále nemá na ústupu. A tak nezbývá, než se...

Náš tip
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Značkové parfémy a kosmetika, 4 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

  • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

  • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

  • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.