Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  4 tipy, jak skvěle zužitkovat vaječné bílky

4 tipy, jak skvěle zužitkovat vaječné bílky

6.12.2018 - redakce Babinet.cz

Pustili jste už zapáleně do pečení VÁNOČNÍHO cukroví? Pokud si v pečení libujete a snažíte se o nepřeberné množství druhů, pak se určitě rok co rok potýkáte se stále stejnou otázkou. Co udělat se zbylými vaječnými bílky?

Ach ty pusinky

Až na světlé výjimky nemá pusinky nikdo rád. Jen si všimněte, jak vždy zůstanou na tácu jako poslední osamělci a všichni se jim vyhýbají obloukem. Ale protože je vám líto takovou hromadu bílků vyhodit, stejně se nakonec vždycky přemluvíte a pusinky uděláte. Máte ale i jiné možnosti, jak s vaječnými bílky naložit. Jsou vydatné, chutné a dietní. A uplatníte je i jinak, než v kuchyni.

4 tipy, jak s vaječnými bílky naložit

Tak co s nimi?

  • Šup do mrazáku

Zamražené bílky jsou skvělá věc. Kdykoliv je k něčemu potřebujete, vytáhnete, odseknete kousek a je to. Budou se vám hodit do polévek, omáček, atd. Zmražené bílky vám v mrazáku vydrží velmi dlouho. Nemusíte se vůbec bát použít je třeba po půl roce. Jen je určitě nerozmrazujte narychlo v mikrovlnce. Dejte jim čas a nechte je nejlépe přes noc pomalu rozmrzat v lednici.

  • Bílková omeleta se šunkou a sýrem

Co může být na startu dne lepšího, než vydatná snídaně plná kvalitní bílkoviny? Všechno, co musíte udělat, je rozšlehat bílky vidličkou, lehce je osolit a vylít na rozpálenou pánev s kapkou oleje. Po usmažení omelety do ní zabalíte šunku a sýr. Rázem je vynikající první jídlo dne na vašem talíři.

  • Pomazánka z bílků

Pokud letos chcete trochu ozvláštnit silvestrovský stůl, můžete vyzkoušet bílkovou pomazánku. Je trochu netradiční, avšak velmi chutná a jednoduchá na přípravu.

Množství surovin uzpůsobíte vlastní potřebě a samozřejmě je také můžete dle libosti obměnit. V naší verzi bílkové pomazánky jsou bílky, červená paprika, cibule, tvaroh, tavený sýr, junior, majonéza, sůl a pepř. Začneme tím, že si bílky opatrně vlijeme do horké vody, stáhneme plamen a provaříme bílky zhruba 5 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout. Papriku, cibuli a junior nakrájíme nadrobno. Smícháme vše v míse. Nakonec nakrájíme nadrobno také bílky a přidáme k umíchané směsi.

  • Pleťová maska s okurkou

Bílek dělá s pletí úplné divy. Konkrétně tato pleťová maska nádherně vypíná pleť, stahuje póry a obličej vypadá podstatně méně unavený.

Vyšlehejte si z jednoho bílku tuhý sníh a přidejte čtvrtku najemno nakrouhané okurky. Smíchejte, naneste na pleť a nechte působit půl hodinky.

A co se zbylými bílky doma děláte vy? Poraďte nám v komentářích!

 

Napsala Bára Klímová

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip