Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Proč se vlastně peče cukroví?

Proč se vlastně peče cukroví?

1.12.2018 - redakce Babinet.cz

No rozhodně ne proto, abychom o Vánocích přejídali sladkostmi a po Vánocích pak drželi diety, či trpěli výčitkami nad svými přibranými kily.

V dnešní době konzumu, kdy se Vánoce staly především oblíbeným sportem v konzumaci potravin prospívajících tukovým buňkám, si neškodí připomenout, proč se vlastně cukroví původně peklo.

Jelikož praotcem vánočního cukroví je pohanských zvyk, pomocí nějž se v nejmocnější noci roku (zimního slunovratu) chránil dům i rodina před temnými silami, nesloužili prapředci dnešního vánočního cukroví jen k mlsání, ale patřili mezi ochranné a obřadní pokrmy.

Proto se pracukroví peklo např. ve tvaru zvířat a zavěšovalo na dveře stavení, chlévy a ovocné stromy. Rozdávalo se i všem členům rodiny včetně chasy.

Návrat k vánočnímu pracukroví by jistě uvítali všichni dietologové, protože k pečení se používalo sušené ovoce a místo cukru med.

Ještě v první polovině minulého století se pekly především perníčky a nejoblíbenějšími pamlsky byly karamelky a sladké hračky pro děti dělané z ovoce.

Dnešním chuťovým buňkám zhýčkaným máslo oříškovými pochoutkami polévanými čokoládou a plněným máslovými krémy, by pracukroví nezalichotilo.

A tak nepořádejme dostihy se sousedkou, kamarádkou či kolegyněmi v práci, kdo napeče více druhů a větší množství cukroví.

Nezapomínejme, že cukroví má jen doladit vánoční atmosféru a ve jménu tradice plnit ochrannou funkci.

Péci z polovičních dávek menší tvary, jen tak na zobku a nikoliv pro sladké orgie, nikomu neuškodí. Ušetří práci, peníze a zdraví jen prospěje.

Stejně po Vánocích má pak mnoho žen výčitky a shání se po rychle účinných dietách.

Upečte si cukroví s Babinet.cz. Zde je několik receptů!

Vánoční cukroví našich (pra)babiček

Nepečené cukroví našich (pra)babiček

Vánoční Trio cukroví

Linecké cukroví

Linecké plněné důlky

Perníčky na poslední chvíli

Pracny, zázvorky, anýzky - aneb vánoční pečení

Skořicové cukroví

A také několik rad, aby se cukroví opravdu povedlo!

Vánoce, tedy cukroví & co., část 1. věnovaná začátečníkům

Tipy a triky na vánoční pečení a několik receptů od cukrářky Lindy Vláskové

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Vánoční menu krůček po krůčku - Štědrovečerní večeře

    V seriálu vánočních článků jsme slíbili krůček po krůčku představit netradiční recepty ruku v ruce s tradičními variacemi, bez kterých bychom...

  • Skořicoví šneci pro vánoční pohodu

    Listové t ěsto u nás nesmí chybět. Ať nasladko či naslano, doma je to vždy sázka na jistotu. Je to rychlé, je to dobré, co více si přát. A...

  • Mandle v čokoládě

    Tent o recept na nepečené vánoční cukroví je rychlovka, uděláme si jej doma a tak přesně víme, z čeho je pochoutka tvořena (odkazuji tímto na...

  • Skořicové hvězdičky

    Skořice je pro stě kořením Vánoc. Patří k nim jako příslovečná poklička na hrnec. A tak ani skořicové cukroví nesmí na svátečním stole chybět....

Náš tip