Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Tipy a triky na vánoční cukroví

Tipy a triky na vánoční cukroví

25.11.2018 - AndreaP.

Linda Vlásková je dáma, která stojí za sladkými delikatesami Pizzy Coloseum. Ať už si zrovna pochutnáváte na věhlasném mascarpone, tiramisu nebo makronkách, vězte, že prošly přísnou kontrolou Lindy Vláskové, milovnice všeho sladkého a hlavně skvělé cukrářky, která má již na svém kontě ocenění cukrářka roku.

S Lindou jsme se podívali na téma pro někoho možná otřepaná, ale nutná základní pravidla pečení. Jak mít co nejkřehčí rohlíčky nebo nepřipálit buchtu? Možná banální otázka, ale řada z vás jistě ocení několik rad od mistryně oboru.

  • Aby vaše vanilkové rohlíčky zůstaly vždy čerstvé, nedávejte do nich vejce; pokud je to pro vás nepředstavitelné, použijte maximálně jedno

  • Vánoční cukroví nepečte na pečícím papíru, ale pomažte plech tukem na pečení

  • Lepí se vám linecké těsto? Hlavně nepřidávejte stále mouku, pak máte dočista jiné těsto. V případě, že se vám těsto lepí, dejte ho na chvíli do lednice a vychlaďte

  • Cukroví vždy zabalte do papíru a ideálně papírové krabice, ponechejte ho v suchu a chladu a bude dlouho vynikající

  • Když pečete buchty a máte vyšší těsto, které potřebuje propéct, ale horní vrstva se vám připaluje, pokryjte jej alobalem a zvolna pečte na 160°C

  • Rolády, které mají tenké těsto, je naopak nutné péct rychleji, tedy se nebojte rozpálit troubu na 200 – 210°C. Čím déle ji pečete, tím více ji vysoušíte

  • Jste začátečník v pečení? Trénujte na bábovkách a jednoduchých buchtách. Pamatujte, že ta nejlepší cukrářská díla jsou nejsložitější

  • Nacházíte na internetu mezi recepty deset receptů třeba na bábovku, kde jeden káže jedno vejce a druhý šest? Který z nich je správný? Nevíte-li si rady, pak vězte, že zlatá střední cesta nezklame, ale v případě tvarohové bábovky jedno vejce postačí

  • Nejste-li vášnivý pekař nebo pekařka, ale rodina vyžaduje sladké, pak doporučuji naučit se základní těsto pro bábovky a jednoduché piškotové dezerty, které můžete měnit – přidat třeba kokos, čokoládu, mandle, oříšky, rozinky či jiné sušené ovoce, v létě lze použít těsto k čerstvému ovoci a můžete tak jedno těsto udělat na X způsobů (vynikající je také když těsto na piškot prolijete tužším pudinkem a vychladnuté polijete čokoládou)

  • Buchty, velká pekařská výzva. Hlavní pravidlo je – skládejte se velmi těsně vedle sebe a po straně je promazávejte rozpuštěným máslem

  • U kynuté vánočky jedna velmi speciální rada – nechte ji až 4x nakynout a bude delikatesní (cyklus hnětat, kynout zopakujte vždy po jedné hodině a výsledek bude k nezaplacení)

  • Chystáte se na čoko polevu? Bohatě vám postačí čokoláda na vaření, více procentní čokolády nejsou na vaření nutné. Na 100g čokolády dejte 30g 100% tuku a úplně čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. S tukem je lesklá a hodí se i na cukroví. Pozor – čokoládu nikdy neředit vodou!

  • Došel vám cukr krupice? Z 90% jej lze nahradit moučkou. Ale např. při šlehání piškotových těst ho zaměnit nelze. A naopak -moučku nemůžete nahradit krupicí.

  • Když nebudete mít dostatečně nakynuté těsto, bude vám při pečení praskat, stejně tak i příliš vysoká teplota pečení zapříčiní prasknutí

  • Když máte časovou nouzi a potřebujete rychle vyrobit něco dobrého, listové těsto zvládne sladké i slané varianty. Třeba jej vyplňte hustým pudinkem a ovocem a máte skvělý závin

TIPY NY PEČENÍ OD LINDY VLÁSKOVÉ

Vánočka

  • 1kg hladké mouky
  • 250g másla – hodně změklé
  • 250g cukr krupice
  • 4 žloutky
  • 500ml mléka
  • 60g droždí
  • vanilkový cukr

Do vlažného mléka dáme droždí, trochu cukru a trochu mouky a uděláme kvásek- necháme vykynout. Smícháme všechny suroviny+ kvásek a důkladně promícháme, vymícháme v hladké těsto. Necháme vykynout, pak promícháme a necháme opět vykynout, opakujeme to ještě 2x pak uděláme vánočku a necháme vykynout. Pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme na 160°C cca 45-60minut

Vanilkové rohlíčky

  • 440g hladká mouka
  • 280g másla
  • 140g mletých ořechů (nejlépe 80g lískových a 60g vlašských)
  • 140g cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr

Máslo + cukr + vanilkový cukr důkladně promícháme, přidáme ořechy a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu.

Rada: pokud by se těsto příliš drobilo, přidáme trochu másla

Košíčky Isidor

Těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 200g cukr moučka
  • 1vejce
  • 140g mletých vlašských ořechů
  • 2lžíce kakaa
  • 250g másla
  • Trošku skořice a hřebíčku

Máslo + cukr důkladně promícháme + přidáme vejce, ořechy, kakao, skořici, hřebíček a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu. Těsto vymačkáme do formiček na košíčky a upečeme na 180°C cca 10-15minut. Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme a pomažeme rybízovou marmeládou.

Ořechová náplň

  • 300g mletých vlašských ořechů
  • 100g cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1dcl rumu

Všechno důkladně promícháme a hmotou plníme upečené a marmeládou pomazané košíčky (do každého košíčku dáme cca 1 kávovou lžičku)

Čokoládový krém

  • 3vejce
  • 150g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 300g másla
  • 2 lžíce kakaa

Vejce + cukr + vanilkový cukr se na vodní lázni vyšlehá do husté pěny, po vyšlehání sundáme z vodní lázně a šleháme do chladna. Do vychladlé vaječné hmoty zašleháme změklé máslo a kakao. Hotový krém stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou na připravené košíčky a necháme zatuhnout…po zatuhnutí potahujeme v čokoládě a zdobíme oříškem.

Jsou sice trochu pracnější, ale stojí za to

Vosí hnízda

Těsto:

  • 180g nastrouhaných dětských piškotů
  • 120g cukr moučka
  • 60g másla
  • 30g rozpuštěné čokolády
  • 20g kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • mléko dle potřeby

Všechno důkladně promícháme v hladké těsto, necháme cca 1h vychladnout v lednici a uděláme vosí hnízda, naplníme krémem a postavíme na piškot.

Náplň:

  • 80g másla
  • 50g cukr moučka
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce salka

Máslo + cukr vyšleháme do pěny + přidáme salko a rum.

Brabanské dortíčky

Těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 100g cukr moučka
  • 1žloutek
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 200g másla

Máslo + cukr důkladně promícháme + přidáme žloutek, ořechy a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu.

Těsto rozválíme na cca 3mm a vykrájíme požadovaný tvar (hvězdička, kolečko) dáme na vymazaný plech a pečeme na 180°C cca 8-10 minut. Upečená kolečka necháme vychladit a slepíme jednu vrstvu marmeládou a druhou krémem (skládá se tedy ze 3 koleček) a necháme zatuhnout, z půlky namočíme v čokoládě.

Krém:

  • 150g másla
  • 150g cukr moučka
  • rum
  • změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a dochutíme rumem

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Vánoční menu krůček po krůčku - Štědrovečerní večeře

    V seriálu vánočních článků jsme slíbili krůček po krůčku představit netradiční recepty ruku v ruce s tradičními variacemi, bez kterých bychom...

  • Skořicoví šneci pro vánoční pohodu

    Listové t ěsto u nás nesmí chybět. Ať nasladko či naslano, doma je to vždy sázka na jistotu. Je to rychlé, je to dobré, co více si přát. A...

  • Mandle v čokoládě

    Tent o recept na nepečené vánoční cukroví je rychlovka, uděláme si jej doma a tak přesně víme, z čeho je pochoutka tvořena (odkazuji tímto na...

  • Skořicové hvězdičky

    Skořice je pro stě kořením Vánoc. Patří k nim jako příslovečná poklička na hrnec. A tak ani skořicové cukroví nesmí na svátečním stole chybět....

Náš tip