Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Tuky jsou nedílnou součástí mnohých receptur, ale je třeba umět vybírat ty správné!

Tuky jsou nedílnou součástí mnohých receptur, ale je třeba umět vybírat ty správné!

6.11.2018 - redakce Babinet.cz

Chuť a vůně předurčují jednotlivé tuky k použití do konkrétních pokrmů. Velkou pozornost je nutné věnovat i tepelné stabilitě tuku a tudíž jeho vhodnosti pro tepelnou úpravu potravin (dušení, pečení či smažení).

Sádlo

Sádlo nachází využití zejména v teplé kuchyni, např. při restování či smažení. Ve studené kuchyni se používá pro přípravu různých pomazánek, např. škvarkové či zabíjačkové. Osobně sádlo nepoužívám vůbec.“

Ghee

Jedná se o přepuštěné máslo, tedy o 100% mléčný tuk. Nachází použití pouze v teplé kuchyni, zejména při restování, smažení a přípravě dezertů. Ghí používám zejména do pokrmů indické kuchyně a na vymazávání forem a pekáčů.“

Olivový olej

Panenský olivový olej se využívá hlavně ve studené kuchyni. Své uplatnění nachází zejména při přípravě dresinků na saláty a zeleninu, kde je intenzivní chuť oleje vhodná či dokonce žádoucí. „ Osobně jej používám pouze ve studené kuchyni k přípravě dresinků, na pokapání grilované ryby či zeleniny.“

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni, hodí se i k přípravě dezertů. Dříve jsem slunečnicový olej používal hlavně v teplé kuchyni. Vzhledem k tomu, že při restování nechávám pánev rozžhavit na maximum, přestal jsem tento olej používat poté, co jsem zjistil, že není odolný při vysokých teplotách. Z tohoto důvodu jsem jej nahradil rafinovaným řepkovým olejem.“

Řepkový olej

Má zcela univerzální využití. Díky své neutrální chuti a vůni a zároveň vysoké tepelné stabilitě se hodí prakticky do všech typů pokrmů. Ve studené kuchyni je vhodný na přípravu chuťově jemných dresinků a na přípravu majonéz, v teplé kuchyni nachází skvělé uplatnění při pečení, dušení, restování a smažení. Při správném použití se nepřepálí. Velice dobře se hodí též na přípravu dezertů (buchty, koláče, bábovky). Osobně jej využívám zejména v teplé kuchyni a díky jeho neutrální chuti také na přípravu dezertů, hlavně z kynutých těst. Řepkový olej používám v 70 % svého veškerého vaření.“

ree

Vaše názory

Další recepty

  • Ovocný (nejen) vánoční chlebík

    Sušené ovoce, oříšky, anýz, skořice, rum a další suroviny, tak to vše dělá z tohoto receptu recept vánoční. Tento chlebík si ale jistě můžete...

  • Bramborový trhanec na pánvi

    Jídlo, které připomíná dobu našich babiček. Málo lehce dostupných surovin, rychlá příprava, to je to pravé v tento čas. Potřebujeme : ...

  • Vánoce bez lepku

    Pokud se potýkáte s alergií na lepek nebo s jeho intolerancí a máte strach, že si o vánočních svátcích nebude moct vychutnat vaše oblíbené...

  • Tipy pro zdravé vánoční pečení

    1. Místo bílé mouky použijte špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku. Bílá mouka zatěžuje trávení, zalepuje střeva, zahleňuje tělo, ...

Náš tip