Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Zázvor - užitečný pomocník

Zázvor - užitečný pomocník

5.11.2018 - AndreaP.

Zázvor, nepostradatelná ingredience asijské kuchyně je nejen kořením, ale i vvýtečným pomocníkem při boji s nachlazením. Vytváří totiž hřejivý a příjemný pocit a obnovuje vitalitu. Pokud se horký zázvorový čaj vypije na samém začátku rýmy nebo chřipky, kdy se cítíte unaveni, máte zimnici a všechno vás bolí, pak podpouje pocení, snižuje horečku a pomáhá odbourat toxiny a katar.

Vydejte se se zázvorem do boje proti bacilům! Zázvor také podporuje trávení, povzbuzuje žaludek a střeva a zvyšuje vylučování enzymů. Je to vynikající lék proti nevolnosti, ať už v těhotenství nebo při jízdě v autě. Uklidňuje zažívací potíže, čistí útroby od toxinů, tiší větry, křeče a svírání při průjmu. Výkumem se zjistilo, že zázvor zabraňuje srážení krve, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a má i antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí. Užívanou částí zázvoru je jeho dužnatý, hlízovitě ztlustlý oddenek. Čerstvý zázvor má vůni připomínající citrón a příjemně pálivé aroma. Mladý zázvor je ve vůni jemný a v chuti mírný, sarší oddenky jsou vláknité, dřevnatí a ostřeji čpí. Čerstvý zázvor můžete žvýkat, abyste otupili bolest zubů. Pro svou hřejivost se však zázvor nedoporučuje těm, kteří nesnášejí teplo nebo mají gastritidu či žaludeční vředy.

  • Zázvorový čaj
  • 1 l vody, 1 lžička zázvoru, kousek skořice, 3 hřebíčky, 2 lžíce medu, šťáva z 1 citronu

    Vodu přiveďte k varu, přidejte koření a vařte 5 minut. Vyndejte celé koření, přelijte do konvice, vychlaďte na 60 stupňů, přidejte med a citronovou šťávu. Podle chuti přislaďte. Výborný proti nachlazení. V případě potřeby můžete připravit silnější, s množstvím zázvoru se zvyšují léčivé účinky. 

    Vaše názory

    Další recepty

    • Bramborové muffiny se slaninou

      Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

    • Italský hruškový koláč

      Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

    • Podzimní grilování

      I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

    • Perník litý na plech (rok 1947)

      Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

    Náš tip