Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Zázračný křen. Využit ho můžete nejen v kuchyni.

Zázračný křen. Využit ho můžete nejen v kuchyni.

4.11.2018 - redakce Babinet.cz

Křen byl v kuchyni používán již ve 12. století, možná i dříve. Pochází z východního Středozemí. Ve středověku se používal i v lidovém léčitelství, hlavně na špatně se hojící rány, zanícené klouby, při chřipce, zápalu plic i preventivně proti rozličným nemocem, např. i rakovině. Pro vysoký obsh vitamínu C byl námořníky používán proti kurdějím. Mírní prý také žlučníkové a jaterní potíže. Jeho léčivé účinky byly často srovnávány se schopnostmi kořene žen-šenu.

Tip: Ulehli jste s chřipkou či nachlazením? Trápí vás kašel, rýma? připravte si Křenový med! Nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1, Užíváme tři lžičky denně.

Zejména je ale využíván jako ostrá příloha k tučným masům. Dávnou historii má i křenová omáčka, najemno nastrouhaný křen s jablky nebo červenou řepou jako vynikající příloha k uzeninám a zabíjačkovým pochoutkám. Chutná také k vařenému masu, drůbeži a rybám. Je nezbytný při zavařování okurek a hub, protože obsahuje konzervační prostředek. Nastrouhaný křen ochucený solí, cukrem a octem zjemníme najemno nastrouhaným jablkem.

Tip: Nastrouhaným křenem můžeme ochutit hořčici, majonézu, tvarohové i jiné pomazánky, zálivku na saláty.

Pro inspiraci pr vás máme dva křenové recepty::

Závitky z lososa

příprava: 10 minut

tepelná úprava: 2 minuty

  • 4 plátky uzeného lososa
  • 125 g krémového sýra
  • 2 lžičky nastrouhaného křenu
  • sůl
  • 4 žampiony
  • 2 lžíce octa
  • petrželku na ozdobu

1. Plátky ryby opatrně rozprostřeme na mělký talíř. Krémový sýr rozšleháme a promícháme s křenem a špetkou soli. Rozetřeme jej na plátky lososa.

2. Plátky ryby svineme, přikryjeme a necháme v chladu odležet.

3. Žampiony ozdobně nařízneme. Vložíme je do kastrolu s osolenou vodou a octem a povaříme asi 2 minuty.Vyjmeme je a necháme okapat.

4. Na talířky upravíme rolky lososa, ozdobíme žampiony a petrželkou.

Křenová šlehačka

příprava: 5 minut

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce nastrouhaného křenu
  • sůl a pepř

 

Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha,vmícháme křen a dochutíme.

 

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip