Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Každé jablko by proto mělo mít svou šanci!

Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Každé jablko by proto mělo mít svou šanci!

27.10.2018 - redakce Babinet.cz

Jablko je nazýváno králem ovoce. Nejen proto, že se jedná o jeden z korunovačních klenotů, ale především díky svému blahodárnému vlivu na lidský organismus. Jablka obsahují vitamíny A, B, C a E, více než 30 minerálních látek a stopových prvků, například kyselinu listovou a draslík. Jsou přirozenou posilou imunitního systému, snižují cholesterol i cukr v krvi. Ne nadarmo vzniklo oblíbené anglické přísloví An apple a day keeps doctors away neboli Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí.

Do Evropy se jabloně dostaly ještě před naším letopočtem přes Malou Asii. V českých zemích se pěstování jablek rozšířilo až v 16. století. Tehdy se česká jablka začala vyvážet i do zahraničí, zejména do Německa a Pobaltských států. Z té doby je i řada názvů obcí odvozených právě od jablek, například Jablonec nebo Jablonné.

Jablka si v dnešní době můžeme vychutnat po celý rok, a to nejen v jejich přírodní, syrové podobě. V teplé kuchyni mají též dlouhou historii. V našich končinách hraje jednoznačný prim jablečný štrúdl. Ten má navíc výhodu: pro jeho přípravu jsou ideální jablka, která nemusí být tak říkajíc zcela v kondici. Tedy ta, která přirozeným působením podzimních větrů a dešťů popadala v sadech na zem. Že nelákají vzhledem, nic nemění na jejich chuti, proto se tak zvané padavky nebojte koupit. V obchodech je navíc můžete najít za zvýhodněnou cenu.

Z padavčat je výborný nejen štrúdl. Zkuste je přidat třeba do těsta na muffiny, přidejte špetku skořice a vršek muffinu posypte kousky čokolády. Zkusit můžete i výrobu domácího čatní (chutney). Jsou to vlastně rozvařená jablka, která můžete dochutit dle fantazie. Lze do nich přimíchat zázvor nebo česnek, dochutit je můžete hořčičnými semínky či nadrcenými chilli papričkami.

Méně fešná jablka můžete použít i k sušení. Je to nejšetrnější způsob, jak v ovoci zachovat co nejvíce vitamínů. Jablka stačí jednoduše nakrájet na tenké plátky, rozložit je na plech a vyčkat, dokud z nich nebudou chutné křížaly. Z jablek snadno připravíte i rychlý domácí kompot či přesnídávku.

 

 

Vaše názory

Další z magazínu

  • Blíží se advent! 4 tipy na domácí vánoční vůně

    Vánoce jsou pro mnohé stresujícím časem. Všechen ten shon, stres a bláznění kolem svátků se rok co rok opakuje. Ale nezapomínejte, že jaké si...

  • Provence styl! V čem tkví jeho kouzlo?

    Ocitli jste se už někdy v  domácnosti, penzionu, či restauraci , která dýchala provensálským stylem ? Pokud ano, jistě na takovýto interiér...

  • Nechte Windomatic umýt okna za vás

    Víte, která úklidová činnost patří mezi ty nejméně oblíbené? Umývání oken. Nekonečné drhnutí špíny a leštění šmouh, které stejně nikdy...

  • Pusťte si domů páru

    Co doma používáte nejčastěji? Jakého úklidového pomocníka skoro nedáte z ruky? Žehličku? Mop? Tam, kde je velká rodina a spousta metrů pevných...

Náš tip