Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Spižírna, spíž neboli špajzka. Několik tipů, jak jí mít vpravdě prvotřídní!

Spižírna, spíž neboli špajzka. Několik tipů, jak jí mít vpravdě prvotřídní!

26.10.2018 - redakce Babinet.cz

Může mít různou podobu – samostatná místnost s policemi, vyhrazený kout se skříňkami a policemi v rohu kuchyně, nebo prostě jen jedna větší, ale o to lépe organizovaná skříň.  Spižírna, spíž neboli špajzka, srdce vašeho domácího zásobování. Pro starší generace nezbytnost, pro ty mladší často prostor, se kterým si nedokáží pořádně poradit. Což je obrovská škoda.

Pokud totiž umíme spižírnu správným způsobem používat, zjistíme, že umožňuje šetřit námahu, čas, ale ve výsledku i peníze. A hlavně brzy přijdeme na to, že mít pořádek v potravinách a umět s nimi hospodařit je vlastně hrozně fajn. I proto všem, kteří péči o domácnost považují za příjemný koníček a obdivuhodné řemeslo, přinášíme několik tipů, jak mít svoji spíž vpravdě prvotřídní.

1. Kde spížku zřídit?

Aby nám potraviny ve spižírně dlouho vydržely, je vhodné volit spíše místa s nižšími teplotami. Ideální teplota je do 10 °C, kterou bude však problém zejména v bytech dodržet. V takovém případě volte alespoň místo bez přímého přístupu slunce a s možností dobrého odvětrávání.

Dejte si pozor, aby se spíž nenacházela příliš blízko sporáku – zaprvé kvůli teplotě, za druhé kvůli parám a pachům, které by mohly některé potraviny znehodnotit.

Spížku dobře osvětlete, police či skříňky podložte papírem, který půjde vyměnit, pokud ho některá potravina znečistí.

2. Jak zorganizovat její prostor?

Spížka bude vždy limitovaná prostorem, který jí můžeme věnovat. A ne vždy můžeme dodržet ideální uspořádání, které počítá s policemi s hloubkou do 30 centimetrů po obvodu místnosti tak, aby veškeré potraviny byly jednoduše viditelné a na dosah ruky.

Pravděpodobněji si budeme muset poradit spíše s hlubokými skříňkami, kde bude jedna potravina zakrývat druhou. Ale ani to nemusí být problém, pokud dodržíme několik základních pravidel.

V první řadě si seřaďme potraviny podle toho, jak často a kdy je používáme. „Snídaňové a svačinové“ potraviny, jako zavařeniny, med, vločky, je vhodné vyčlenit od trvanlivých potravin, které používáme jen několikrát za měsíc. Do předních řad naskládejte potraviny, které používáte pravidelně, uprostřed ty, které přijdou na řadu jednou za čas, zcela dozadu pak dejte zásoby.

Zároveň dobře počítejte s tepelnými zónami spížky. Chladněji je u země a blíže ke zdi. Sem tedy patří nápoje (aby nezteplaly), mléko, ale také trvanlivá zelenina.

3. Jak nakládat s potravinami

Sypké potraviny, jako mouku, rýži či luštěniny, přesypejte z původních obalů do skleněných nebo plastových dóz s pevným uzávěrem. Lépe se vám s nimi bude v rámci organizace spížky operovat a nebude hrozit, že je omylem rozsypete. Navíc původní obal nikdy neutěsníte tak, jako dózu s dobrým uzávěrem. Do průhledných dóz přesypte také těstoviny. Z původního obalu si můžete pouze vystřihnout část s informací o době vaření a tu zvenku na nádobu přilepit.

Takto uskladněné potraviny budete častěji používat a vaše spížka bude navíc působit čistěji. A ruku na srdce – každá hospodyňka ví, že z čisté spížky i více chutná.

Pokud necháváte potraviny v původním načatém balení, naučte se ho správně otevírat a uzavírat. Nastřihávejte vždy pouze růžek, ve kterém jde obal dobře ohnout, a načaté balení zajišťujte za pomoci skřipce nebo plastového potravinového zipu.

Potraviny v křehkých nebo příliš malých obalech dávejte do košíčků. Patří sem například kypřící prášky, pudingy nebo koření, ale také třeba hořčice, jejíž plastové kelímky bývají zranitelné. Podobně nakládejte také se skleněnými nádobami olejů a dochucovadel – než se jimi „prohrabovat“ přímo v polici, je lepší mít možnost přenést je například v košíku na kuchyňskou linku a teprve tam si vybrat.

4. Spížkové dny

Naučte se se svou spíží počítat při každodenním vaření. Již při plánování, co uvaříte, to konzultujte s jejím obsahem. Osvojte si celou řadu starších receptů (často stačí oprášit knihy s rodinnými recepturami, o kterých už ani nevíte, že je máte), při kterých budete většinu trvanlivých potravin spotřebovávat. Sami budete překvapeni, jak skvěle chutnají.

Můžete to ostatně brát jako zábavný úkol – jednou za čas vyhlásit spížkový den a vařit pouze z toho, co máte ve špajzce. Díky tomu udržíte stáří vašich potravin na rozumné úrovni (o tom vzápětí) a skvělým způsobem omezíte plýtvání. Vaše peněženka vám velmi rychle poděkuje.

5. Obměňovat pravidelně

Jednou z největších katastrof, jakou můžou spížku potkat, je její „zastarávání“. Ze spíže se tak stává spíše odkladiště zapomenutých potravin, až se jí odnaučíte používat úplně. Právě proto je třeba jednou za čas probrat a doplnit její obsah.

Ideální je udělat jednou za čas velký nákup, třeba právě po proběhlých „spížkových dnech“. Dnes už není problém nakoupit jídlo z pohodlí domova za pomoci některé z online služeb. Můžete v nich vytvářet vlastní seznamy potravin, takže přesně víte, kolik vás bude nákup stát. A ještě vám těžké potraviny přivezou ve stanovený čas až do kuchyně. A vy nemusíte v supermarketech trávit čas, který lze věnovat vaření.

6. Šetřete díky spíži

Jak již bylo několikrát naznačeno, pokud se se spíží dobře sžijete, najednou začnete šetřit peníze, ani nebudete vědět jak. Vaření z trvanlivých potravin je zkrátka rozumnější, než vyrážet na nákup jen kvůli jednomu jídlu. Možná to pro vás bude překvapení, ale Češi vyhazují nejvíce potravin z celé EU. Podle některých průzkumů jedna česká rodina s dítětem ročně vyhodí potraviny za neuvěřitelných 20 000 korun – to už jsou peníze, které se vyplatí ušetřit.

Proto se trošku vraťme ke kořenům a nákupy a vaření začněme opět plánovat. Právě dobře zorganizovaná spíš je skvělý důvodem, proč se zaměřit na nákup velkých balení potravin – a to především kvůli jejich ekonomické výhodnosti. Na jídelníčku se to projeví spíše pozitivně. Jídla můžete vždy navařit více a přebytky zamrazit. Díky tomu za pár týdnů zjistíte, že máte vlastně nejpestřejší jídelníček za poslední roky.

Navíc, jak už bylo řečeno výše, i v tomto můžete využít dovážku až domů a netahat se se zbytečnými kily – trh s dovozem potravin v České republice za posledních pár let vyrostl do té míry, že patří mezi elitu.

7. Moli a mravenci

Spížka se bohužel dříve nebo později pravděpodobně stane útočištěm nezvaných návštěvníků – tedy především mravenců a potravinových molů. V prvním případě často stačí zjistit, proč spížka mravence láká – může to být především marmeláda, med nebo sladké šťávy, které unikají pod uzávěrem. V takovém případě celou sklenici nebo lahev omyjte a dobře osušte, záležet si dejte především u hrdla. Omyjte také víčko. Zkontrolujte, zda není police nebo skříňka od sladkých kapek špinavá a pokud ano, vyměňte podkladové papíry.

Horší je to s molíky, kteří dokáží potraviny znehodnotit. Zde si již nevystačíme s mírovým řešením a na řadu musí přijít lapače. Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky nebo aroma – většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin. Napadené potraviny je bohužel nutné okamžitě zlikvidovat. Potravinoví moli často dokáží překonat i dobře utěsněné dózy, takže raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, ořechy nebo krupici.

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip