Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Labužnický bažant

Labužnický bažant

26.10.2018 - AndreaP.

V současné době jsou bažanti v Česku nejvíce loveným druhem zvěře. Kohouti se loví od 16. 10. do 31. 12. většinou na společných honech nebo se sokolnickými dravci, v bažantnicích lze lovit kohouty i slepice až do 31. 1. Roční odstřel se pohybuje kolem půl milionu kusů, v 70. letech 20. stol. se však v Česku lovilo ročně více než milion bažantů a živí bažanti i jejich maso se též vyváželi do zahraničí. V posledních desetiletích tvoří v České republice i jinde v Evropě většinu ulovených bažantů uměle odchovaní ptáci.

Na dnešní recept potřebujeme :

  • 1 očištěný bažant
  • 5 větších jablek
  • máslo
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 bramboru
  • několik kuliček pepře
  • jalovce a nového koření
  • sůl

Bažanta položte do pekáče a do něj dejte očištěnou celou bramboru - ta vytáhne při pečení pachuť z dutiny bažanta (po dopečení ji vyhodíte). Bažanta prošpikujte slaninou, obložte jej oloupanými a nakrájenými jablky, posypte vločkami másla a kuličkami koření, osolte.

Dejte péct při střední teplotě a nezapomeňte bažanta během pečení občas polít máslem. Je třeba jej dostatečně mastit.

Pečte zhruba 1 hodinu doměkka a podávejte s vařenými brambory.

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové muffiny se slaninou

    Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

  • Italský hruškový koláč

    Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

  • Podzimní grilování

    I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

  • Perník litý na plech (rok 1947)

    Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

Náš tip