Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Podzimní ořechová páj s melasou a medem

Podzimní ořechová páj s melasou a medem

11.10.2018 - AndreaP.

Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních ingrediencí.

Nejlépe chutnají čerstvé, servírované v pokojové teplotě jen tak, samotné anebo se lžičkou dobrého mascarpone či Creme fraiche. Zapíjejte je domácím chai latte či svařeným suchým rosé.

OŘECHOVÁ MEDOVÁ PÁJ S MELASOU

28-30 cm průměr

Křehké těsto:

  • 250 g hladká mouka
  • 35 g cukr krupice
  • 1 g sůl
  • 140 g máslo
  • 45 g studená voda

 

Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny odpočinout v lednici. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme). Ze zbytku těsta vypícháme různě velké sněhové vločky a rovněž na pečícím papíře upečeme. Po vychladnutí lehce pocukrujeme.

 

Náplň:

 

  • 7 velkých vajec
  • 100 g med
  • 100 g melasa
  • 210 g tmavý třtinový cukr
  • 300 g nahrubo sekané ořechy (pekanové, vlašské, lískové, mandle)
  • 6 g sůl
  • 45 g rozpuštěné máslo
  • 1/2 lžičky mletá skořice
  • 1/4 lžičky mletý hřebíček

 

Všechny suroviny smícháme, máslo přidáme až poslední. Nalejeme na předpečený základ a pečeme při 160 °C 35-40 minut. Ještě horký potřeme dvěma lžícema medu. Dozdobíme pocukrovanými vločkami.



Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz