Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  „Džemujeme“ moderně, aneb vyrobte si džem v domácí pekárně chleba

„Džemujeme“ moderně, aneb vyrobte si džem v domácí pekárně chleba

27.9.2018 - redakce Babinet.cz

Možná právě teď přemýšlíte, co s načesanými švestkami, hruškami a dalším ovocem ze zahrádky, které nestíháte zpracovávat čerstvé. Věděli jste, že skvělý džem si můžete připravit i v domácí pekárně chleba? Je to jednodušší, než si myslíte. Když si tuto jednoduchou výrobu domácího džemu jednou vyzkoušíte, garantujeme vám, že vám na konci léta pekárna doma nestihne vychladnout.

Recept na nejjednodušší džem z jakéhokoli ovoce

Příprava zabere skutečně minimum času.

Co budete potřebovat:

  • 600 gramů vyzrálého ovoce
  • 400 gramů cukru krystal
  • 13 gramů ovocného pektinu v prášku

... a chvilku na přípravu.

Ovoce nakrájejte na drobné kousky, polovinu z něj vložte do nádoby pekárny a zasypte polovinou cukru. Proces opakujte se zbylým ovocem a cukrem, na vrch přidejte pektin a na ovládacím panelu pekárny vyberte program pro přípravu džemu. Nechte pekárnu pracovat a za přibližně 1 a tři čtvrtě hodinu máte hotovo. Hned po uvaření naplňte vrchovatě horkým džemem zavařovací sklenice, dobře uzavřete, otřete okraje, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Fantazii se meze nekladou ani při přípravě marmelády. Co byste řekli například na tento recept? Připravte si do sklenice extrakt z damašské růže, uzavřete víčkem a nechte asi 15 minut rozvinout vůni. Mezitím vezměte asi 1 kg zralých meruněk, omyjte, osušte, vypeckujte a nakrájejte je na kousky. Smíchejte 180 gramů javorového sirupu, 10 ml šťávy vymačkané z citronu a čajovou lžičku vanilkového extraktu, přelijte extrakt a vše promíchejte spolu s meruňkami dřevěnou lžící. Vložte do pekárny a spusťte program pro výrobu džemu.

Na pekárně záleží

Inspirovali jsme vás představou přípravy domácího džemu bez toho, abyste trávili hodiny u rozpáleného sporáku? V první řadě si vyberte pekárnu, která nabízí samostatný program na přípravu džemu. Pokud vás limituje prostor vaší kuchyně, zvolte takovou, která je koncipována vertikálně. Zabere totiž mnohem méně prostoru a vy budete mít víc místa na lince. Výborným tipem je například pekárna Panasonic SD-ZB2512 s ověřeným programem „džemování“ a „kompotování“, moderním designem a snadnou obsluhou. Samozřejmě v ní připravíte také tradiční i bezlepkový chléb z čerstvých surovin s tím, že pekárna upraví každý proces podle okolní teploty a umožňuje jednotlivé ingredience postupně dávkovat. Velmi praktická je unikátní nepřilnavá úprava nádoby na pečení s hnětacími háky.

 

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Štrůdl z piva

    Blíží se víkend, který už bude tentokráte stříbrný, čeká nás totiž třetí adventní neděle. Pečení cukroví je v plném proudu a asi většina z nás...

  • Kremrole s jablečným sněhem

    Kremrole neboli trubička je sladký cukrářský výrobek , má tvar válce (německy Rolle), kdy těsto nařezané na proužky vhodné délky, je...

  • Kuchařky, pozor z jakých ořechů upečete vánoční cukroví!

    Zvolit správné ingredience do cukroví může být občas oříšek. Zvlášť, když chcete upéct svému muži či partnerovi takové ořechové cukroví,...

  • Marokánky

    Maro kánky Petra Novotného, tak by se dal nazvat dnešní recept. Ať je ale původním autorem kdokoliv, jisté je jen to, že chutnat budou vždy a...

Náš tip