Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Máta je přírodní zázrak, který léčí. Vypěstujte si ji sami doma

Máta je přírodní zázrak, který léčí. Vypěstujte si ji sami doma

25.9.2018 - redakce Babinet.cz

Máta je vytrvalá bylina, která pochází z Evropy a z ní se rozšířila do celého světa. Napomáhá zklidnit žaludek a odbourává pach z úst. Podívejte se na další její blahodárné účinky. Nejlepší máta je ta, kterou si vypěstujete sami doma. Víte, jak na to? My vám poradíme.

Není máta jako máta

Máta existuje v mnoha podobách – peprná, marocká, citronová, banánová a další. Díky půdě a podmínkám, ve kterých rostou se liší jak v podobě, tak chuti. Banánová máta chutná spíše po banánech než mentolu, jiné jsou cítit po citronech nebo jablkách. Vždy se sbírají čerstvé lístky, které buď rovnou spotřebujete nebo si je necháte usušit. Pozor na skladování. Lístky by vždy měly být ve vzduchotěsné dóze. Spotřebujte je do jednoho roku, jinak ztrácí své aroma i účinky.

Zázračná bylinka

Nejznámější je díky svým schopnostem ulevit od žaludečních potíží. Dokáže uvolnit křeče, zastavit zvracení, ztišit bolesti a ulevit od plynatosti. Navíc se doporučuje při léčbě zánětů střev. Dokáže i navrátit chuť k jídlu. Nedílnou složkou máty je mentol, který má chladivý a znecitlivující účinek. Při bolestech zubů, dásní nebo krku si vykloktejte nálev z máty, který téměř okamžitě uleví od bolesti. Jako bonus budete mít svěží dech. Máta potěší i atopiky. Stačí přiložit obklad z máty na postižené místo a uleví od svědivé vyrážky nebo ekzému. Lze použít i na záněty kůže.

Pěstování máty

Máta je poměrně nenáročná rostlina, kterou zvládne i začátečník. Nelze ji vypěstovat ze semínka, nýbrž z oddenků nebo řízkování. Nejvhodnější doba na sadbu je právě na jaře nebo na podzim. Mátu můžete pěstovat na zahrádce, ale i v truhlíku na balkoně nebo přímo v bytě. V každém případě platí, že rostlina má ráda polostín. Nejlepší je dopřát ji ranní sluneční svit a odpoledne už nechat ve stínu. Zálivku upravujeme podle teplot. V zimě jí stačí méně, zatímco v létě potřebuje vydatnou závlahu. Pokud máte bylinu na balkoně/terase, je lepší ji umístit na zimu do bytu. Nejlépe na chladnější místo – chodba, zimní zahrada. Pokud takovou možnost nemáte, dejte si pozor, abyste ji v bytě nedali k topení. Nedoporučuje se ji nechávat v květináči přes zimu venku, protože má málo propuštěné kořínky a nemusela by to zvládnout. Zatímco máta, která je zasazená v půdě na zahradě, zimu hravě zvládne. Kořínky má propuštěné dostatečně hluboko, aby ji to nečinilo žádné problémy. Pokud přeci jen přijdou tuhé mrazy, doporučuje se přikrýt půdu pytlovinou nebo chvojím.

Máta jako doplněk v kuchyni

Už dávno se s ní nezdobí pouze dezerty. Výborně se hodí do čokolády nebo zmrzliny. Můžete z ní připravit zálivku na ovocný salát nebo pozvat přátele na drink mojita. Pokud to je pro vás stále málo, zkuste si udělat zálivku z máty na lososa. Případně ochutnejte okurkový salát s jogurtovo-mátovým dresinkem.

Napsala Michaela Procházková

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip