Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Pečená dýně ve dvou verzích

Pečená dýně ve dvou verzích

16.9.2018 - AndreaP.

Tento recept je jako dělaný pro podzimní dny. My si jej tentokráte připravíme jak ve veganské verzi, tak i v klasické verzi.

Potřebujeme :

  • 1 dýni střední hmotnosti (3 kg)
  • olej
  • sůl
  • pepř

Na veganskou náplň :

  • cibule
  • česnek
  • mrkev
  • balíček žampiónů
  • brambory
  • bílé tofu
  • grilovací koření
  • rostlinná smetana

Na klasickou náplň :

  • 2 nožky lahodné klobásy
  • cibuli
  • cca 150 g brambor oloupaných
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • mražený hrášek
  • žampióny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 140 ml mléka
  • 2 konzervy malých bílých fazolí
  • čerstvý tymián, případně koření dle chuti
  • vývar a vodu

Ingredience do náplně jsou v obou případech psány orientačně, leckdy i bez gramáže, jelikož se jedná o pokrm, kde se řídíme hlavně počtem strávníků a také tím, jak máme kterou surovinu rádi. Možno i jakkoliv pozměnit.

V obou verzích si nejprve musíme připravit dýni. Nožem odřízneme vršek dýně a uschováme ho. Poté dýni opatrně vydlabeme. Vydlabanou dýni vymažeme olejem, vevnitř osolíme a opepříme. Položíme i s víčkem dýně na pečící papír a vložíme na plechu do středně vyhřáté trouby, kde pečeme cca půl hodiny. Pokličku pak dáme stranou, necháme ji vychladit.

Dýni po této první půlhodině otočíme  dnem vzhůru a pečeme ještě další cca půl hodiny. Poté necháme zcela vychladit na mřížce.

 

Příprava náplně je v obou verzích podobná, vždy jen pracujeme s danými surovinami, můžeme i improvizovat dle toho, co máme zrovna doma.

Veganská verze :

Drobně nakrájenou cibulku osmažíme, přidáme česnek,  nakrájenou mrkev, žampióny, na kostičky nakrájené brambory (i se slupkou) a bílé tofu rovněž nakrájené na kostičky. Promícháme, okořeníme grilovacím kořením, restujeme, na konci zalijeme rostlinnou smetanou.

 

Klasická verze :

Na másle opečeme  klobásky nakrájené na kolečka, přidáme nakrájenou cibulku, brambory, mrkev, pórek (případně celer). Mícháme. Po změknutí přidáme hrášek a houby, a poté vmícháme mouku a asi 2 minutý opékáme. Vlijeme mléko a zvolna pár minut povaříme. Nakonec přidáme fazole, koření (šalvěj, tymián), vývar - viz níže a ještě trošku vody. Přivede k varu a vaříme dalších 20 minut, směs musí být hustá.

 

Znovu rozehřejeme troubu na cca 180 stupňů, připravenou náplň přendáme do dýně a vložíme do trouby, kde dopečeme. Na talíři ozdobíme víčkem s dýně. Můžeme posypat zelenými bylinkami, např. medvědím česnekem.

Vývar - povaříme asi čtvrt hodiny ve vodě 1 bobkový list, tymián, 1 rozpůlenou cibuli a 1/2 lžičky pepře. Přecedíme.

(fotografie a autor veg. verze Lucie A.)

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • V hlavní roli ... CHILLI PAPRIČKY

    Pojídáním chilli papriček pocítila již více jak čtvrtina světové populace ten správný oheň v ústech. Předpokládá se, že byly poprvé...

  • Hruškové taštičky

    Listové těsto mám ve velké oblibě. Je křehké a rozplývá se na jazyku. Jeho mnohostranné a rychlé použití je prostě v dnešní uspěchané době...

  • Gulášová polévka s fazolemi

    Receptů na polévky není nikdy dost, jelikož polévky jsou základ, což tvrdily už naše (pra)babičky. Leckdy je hustota polévky taková, že zcela...

  • Podzimní ořechová páj s melasou a medem

    Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních...

Náš tip