Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Vyrážíme na piknik - 2.díl

Vyrážíme na piknik - 2.díl

29.8.2018 - redakce Babinet.cz

V předcházejícím článku Vyrážíme na piknik! jsme si představili piknik jako takový, včetně jeho historie, vzniku a ostatních náležitostí a také jsme si ukázali tradiční piknikové menu. A právě v tomto budeme pokračovat i nyní, kdy si ukážeme další tipy na pokrmy do piknikového košíku.

PIKNIKOVÉ MENU

  • Šunkové rohlíčky z lístkového těsta
  • 500 g lístkového těsta, 200 g šunky, vejce, 50 g tvrdého sýra

    Těsto vyválíme na placku, ze které krájíme trojúhelníky libovolné velikosti. Do každého vložíme plátek šunky, zavineme a zformujeme do tvaru rohlíčku. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme jemně strouhaným sýrem a upečeme v troubě dozlatova.

  • Albóndigas /Masové kuličky v rajské omáčce/ /45 kuliček velikosti vlašského ořechu/
  • 500 g mletého hovězího masa, 1 cibule nasekaná najemno, 1/2 hrníčku jemné strouhanky, sůl, špetka muškátového ořísku, 3 lžíce sekané petrželové natě, olivový olej

    Omáčka: 1 plechovka drcených rajčat (podíl pevného obsahu 240 g), 4 až 5 stroužků česneku, 2 zelené papriky nebo 1 červená kapie, sušené oregano, 0,5 dl smetany ke šlehání (19% tuku), 2 lžíce rajčatového pyré

    Z masa, cibule, strouhanky, špetky soli a muškátového oříšku a sekané petrželky vypracujte hmotu (neměla by se lepit ke stěnám mísy) a vytvarujte z ní kuličky o velikosti vlašského ořechu. Na teflonové pánvi na rozpáleném olivovém oleji kuličky osmahněte ze všech stran dohněda (ve středně velké pánvi budete muset kuličky osmažit na dvakrát, všechny se do pánve jen stěží vejdou). Hotové kuličky vyjměte z pánve a uchovejte teplé. Do pánve dejte podusit na nudličky nasekanou papriku. Až paprika změkne, přidejte drcená rajčata, prolisovaný česnek, oregano, sůl a smetanu. Promíchejte a zahřejte. Do omáčky přidejte masové kuličky a nechejte 5 až 10 minut prohřát. Podávejte teplé.

  • Dýňový slaný koláč /8 porcí/
  • Náplň: 1,5 kg dýně, 2 cibule nasekané na kostičky, 1/2 šálku nasekané čerstvé máty, 1/2 kg ovčího sýra Feta, 2 až 3 vejce, sůl, pepř

    Na těsto: 2 vejce, 1 šálek olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 až 3/4 šálku mléka, 1 lžička prášku do pečiva, zhruba 1 kg hladké mouky

    Dýni omyjte, pokud možno oloupejte a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli a dýni osmahněte na troše oleje, až se nevytvoří celistvá hmota - asi 20 až 25 minut. Podle typu použité dýně buďto podlévejte nebo naopak přebytečnou vodu odstraňte, přidejte sekanou mátu, na kostičky nakrájenou Fetu a rozšlehaná vejce. Ze surovin vypracujte těsto a rozdělte jej na dvě části. Z každé části vyválejte plát o tloušťce asi 4 mm. Ohnivzdornou mísu nebo plech vymažte olejem, vyložte jedním plátem těsta, na něj navršte dýňovou hmotu a pokryjte druhým plátem těsta. Potřete olivovým olejem nebo rozšlehaným vejcem a pečte v troubě dozlatova při 180 stupních Celsia 30 minut a pak teplotu zvyšte na 200 stupňů Celsia na dobu 10 minut.

  • Slaný koláč s čerstvým špenátem a kozím sýrem /6 porcí/
  • Těsto: 150 g hladké mouky, 90 g másla, 90 g strouhaného sýra (dle výběru, doporučujeme výraznější sýr), 3 lžíce studené vody

    Náplň na koláčovou formu o průměru 24 cm: 50 g čerstvého špenátu, 4 vejce, 200 ml mléka, 150 g kozího sýra, sůl a pepř

    Hladkou mouku prosijte přes síto do mísy, přidejte kousky másla právě vytaženého z lednice a prsty vytvořte drobenku. Vmíchejte strouhaný sýr a 3 lžíce vody. Rukou vypracujte těsto, vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 5 minut odležet do lednice. Mezitím koláčovou formu důkladně vymastěte máslem. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na placku a vyložte jím formu (nelekněte se, že se trošku bude drolit a lámat, těsto prostě do formy natvarujte a vmáčkněte prsty). Pak vraťte na 20 minut do lednice a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160). Vychlazené těsto vyložte pečícím papírem a vysypte fazolemi pro zatížení. Takto dejte na 15 minut do předehřáté trouby. Poté vyjměte papír a fazole a dejte ještě na 10 minut samotné do trouby zezlátnout. Takto upravený korpus poklaďte polovinou kozího sýra a omytými a osušenými listy špenátu. Vejce s mlékem, solí a pepřem prošlehejte metlou a vlijte na špenát. Vršek koláče poklaďte druhou polovinou sýra a dejte do trouby zapéct na 35 minut.

  • Těstovinový salát s avokádovým olejem (3 porce)
  • 250 g těstovin, 250 g krabích tyčinek, 60 g sýra balkánského typu (nejlépe Akawi), 1 nektarinka, 2 lístky bazalky, avokádový olej, sůl, pepř čtyř barev

    Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme, necháme okapat a smícháme se dvěma lžícemi avokádového oleje. Krabí tyčinky rozmrazíme tak, že je ponoříme na chvíli do horké vody. Rozbalíme a nakrájíme je na kousky. Balkánský sýr nastrouháme, nektarinku nakrájíme na kostičky, lístky bazalky omyjeme a na kousky nasekáme. Všechny suroviny kromě sýra smícháme s těstovinami, podle chuti osolíme a opepříme a přidáme další avokádový olej dle libosti. Naservírujeme na talířky, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme lístečkem bazalky a ihned podáváme!

    Sladkou tečkou na závěr mohou být

  • Pohankový štrúdlík (2 nohavice)
  • 500 ml mléka, 400 g listového těsta, 200 g čerstvých vypeckovaných švestek, 200 g pohanky, 30 g hnědého cukru, 1 lžíce skořice, mouka na pomoučení

    Na ozdobu: 60 g vlašských ořechů, 20 g másla, javorový sirup nebo med

    Pohanku s mlékem přiveďte k varu, snižte teplotu, přidejte skořici, cukr a vařte asi 5 minut do zhoustnutí. Do vlažné pohanky vmíchejte půlky švestek (velké švestky rozčtvrťte) a směs navršte na okraj poloviny rozváleného listového těsta. Těsto srolujte do štrúdlu a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Stejně postupujte i u druhé půlky listového těsta. Pečte asi 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia (v horkovzdušné na 180 stupňů Celsia). Před podáváním opečte ořechy dozlatova pár minut na másle. Štrúdlík rozkrájejte na porce, ozdobte ořechy a pokapejte javorovým sirupem.

  • Borůvkové mističky (10 porcí)
  • 250 g hladké mouky, 100 g cukru moučky, 125 g másla, 1 vejce, kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, na špičku nože prášku do pečiva, špetka soli, 75 g másla, 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, tuk a strouhanka do formiček

    Náplň: 300 g borůvek

    Do mísy dáme hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr moučka a sůl, přidáme citronovou kůru, tuk a vejce, zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky. Přebereme a opereme borůvky a necháme je okapat. Na drobenku uhněteme tuk ve vločkách, polohrubou mouku, cukr i vanilkový cukr tak, aby vznikly drobné hrudky. Deset dortíkových formiček o průměru 10 cm vymastíme a vysypeme strouhankou. Těsto z chladničky vyjmeme, vyválíme a vtiskneme do formiček. Na ně dáme borůvky a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě (200 stupňů C, horkovzdušně 180 stupňů C) asi 30 minut. Vyndáme, opatrně uvolníme z formiček a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou.

    Tekuté osvěžení poskytnou

  • Osvěžující mátový drink
  • hrst čerstvých mátových listů, 3 lžíce cukru, šťáva z 1 citronu, 1 l vody

    Mátu rozmixujte s 1 lžící vody, přidejte cukr, vodu a citronovou šťávu, dobře promíchejte.

  • Meduňková bowle
  • 2-3 l čaje ze 2 hrstí čerstvých meduňkových lístků, 2 mandarinkové kompoty bez šťávy, 2-3 lžíce medu, 1 lahev šampaňského

    Všechny suroviny smícháme a necháme dobře vychladit. nebo lehké

  • bílé víno, například Veltlínské zelené.
  • Nakonec nezapomeňte do košíku přibalit

  • balíček oliv, pár kousků zeleniny - rajče, papriku, okurek, listový salát, nějaké ovoce a minerální nebo čistou vodu
  •  

     

     

    Vaše názory

    Další recepty

    • Králíčí řízečky s vůní dálek

      Králičí maso (tzv. bílé maso) obsahuje v porovnání s dalšími běžně dostupnými druhy mas nejméně cholesterolu. My dnes zkombinujeme toto dietní...

    • Citrónové palačinky

      Příprava těsta na palačinky je velmi jednoduchá a co je hlavní, netřeba k tomuto úkonu moc surovin, vystačíme si vždy v základu s vajíčky,...

    • Česká kuchyně zahraničním pohledem

      Jak naši tradiční kuchyni popisují jinde vám přiblížíme prostřednictvím článku z Českého konzulátu ve švýcarském Curychu. Česká kuchyně je...

    • Vanilkovo-dýňový cheesecake

      Zdravá dýňová verze oblíbeného cheesecake ... Potřebujeme : 200 g mandlí a lískových oříšků 75 ml agávového sirupu 75 ml...

    Náš tip