Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jdeme zavařovat! Co budete potřebovat?

Jdeme zavařovat! Co budete potřebovat?

20.8.2018 - redakce Babinet.cz

Meruňky, rybízová marmeláda, ale také maso nebo ta výborná omáčka na špagety. Zavařit můžete cokoliv. Co k tomu budete potřebovat?

Možná vás to překvapí, ale nemusíte shánět obrovský hrnec. Jak to? Hned vám to povíme!

Gigantický hrnec? Postačí zavařovací souprava

Možná si pamatujete, jak vaše babička zavařovala v monstrózním plechovém hrnci, do kterého byste se jako dítě zvládla schovat. Dnes už takový hrnec doma mít nemusíte. Vystačíte si s praktickým zavařovacím setem od Tescomy, který pasuje na běžný hrnec s průměrem 24 cm.

Set obsahuje napařovací podložku, nástavec na hrnec a masivní skleněnou poklici se silikonovým okrajem a teploměrem. Jednoduše všechno, co potřebujete pro dokonale zavařené dobroty.

Jak na to, aby dobroty nezplesnivěly?

Už jste někdy zažila to zklamání? Tolik se těšíte na babiččin kompot, jenže když ho přinesete ze sklepa, zjistíte, že je plesnivý. Jak tomu předejít?

●        Sklenice, víčka, těsnění – to všechno musí být dokonale čisté. Ideálně je před zavařováním vyvařte.

●        Víčko musí perfektně těsnit a ve sklenici musí vzniknout vakuum.

●        Zkontrolujte, že je těsnění nepoškozené. Pokud najdete trhlinku, vyměňte ho.

●        Na okrajích sklenic nesmí být ani kapička zavařeniny.

S posledním bodem vám pomůže nálevka. Vyjde vás na necelých 60 korun a ušetří vám zklamání z plesnivé zavařeniny.

A jak poznáte, že je sklenice dobře zavařená? Poklepání na víčko není stoprocentní ukazatel. Vsaďte raději na víčka s indikátorem. Ta se po vychladnutí prohnou dovnitř a o správném zavaření vás i při otevírání ujistí cvaknutí.

Kdy zavařeninu zbaštit?

Pokud vás honí mlsná, můžete své dobroty otevřít klidně druhý den. Ale vsadíme se, že proto jste je nezavařovala. Jak dlouho tedy vydrží?

Ve sklenicích s kvalitním termoplastovým těsněním vydrží zavařenina 1–2 roky. Lépe jsou na tom sklenice s klipem a přírodním kaučukovým těsněním. V nich dobroty přežijí 3–6 let. Tak jako tak doporučujeme polepit sklenice štítkem s datem zavaření, ať víte, kdy zavařeninu nejpozději spořádat.

Tak na zavařenou – a dobrou chuť! :)

 

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip