Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Mořská zelenina-úžasná to potravina !

Mořská zelenina-úžasná to potravina !

15.8.2018 - AndreaP.

"Kombu, nori, arame, wakame" zní jako říkanka z dětské hry na čarování. Milovníci japonské kuchyně možná již tuší, jaké úžasné dobroty se pod výše uvedenými tajemnými názvy schovávají. Nejrůznější druhy mořských řas jsou totiž nejen zajímavou dekorací moří a oceánů, ale součástí mnoha chutných, originálních a velmi zdravých jídel pocházejících především ze Země vycházejícího slunce.

Zelené rostliny s růžovou budoucností

Troufám si říci, že zelenina z moře má před sebou ještě velmi velmi bohatou budoucnost. Suchozemci, ale i mnohé národy, jejichž zemi alespoň z častí omývají slané vody oceánů, jim stále ještě nepřišli na chuť. Vzhledem k úbytku kvalitní zemědělské půdy a její často nevratné kontaminaci, budou možná nové zdroje vlákniny, kvalitních proteinů, vitamínů, minerálů a mnoha neméně užitečných látek vítaným účastníkem našich snídaní, obědů a večeří. Mořské řasy udivují odborníky i spotřebitele nejen vysokým obsahem mnoha mikro i makro nutrietů, ale i svým neuvěřitelně širokým spektrem použití a jemnými nuancemi chutí. Mořská zelenina se hodí do salátů, omelet, polévek, pomazánek i jako součást mnoha hlavních jídel. Řasy jsou u nás dostupné v sušené formě v mnoha variantách od vloček, kterými lze pouze dochutit či nutričně obohatit hotový pokrm, po instatní výrobky s jednoduchým postupem při jejich přípravě, až po sušené části rostlin, jenž povaříme a poté například zapékáme plněné nejrůznějšími nádivkami či je krájíme do salátů. Drtivá většina zkušených dodavatelů na své zákazníky skutečně myslí a na svých produktech uvádí nejvhodnější způsoby úpravy daného mořského produktu. I opravdové gurmány a fanoušky zdravé výživy producenti slanovodní zeleniny potěší, neboť se samozřejmě dodává i v BIO kvalitě!

Přednosti mořské zeleniny

Mořské (ale i sladkovodní) řasy jsou od pradávna nedílnou součástí jídelníčku mnoha národů. Pro vegetariány, a samozřejmě i pro další méně ortodoxní skupiny strávníků, jsou úžasnou zásobárnou velmi kvalitních a lehce stravitelných bílkovin. Obecně se dá říci, že obsah minerálů a vitaminů několikanásobně převyšuje koncentrace těchto látek v zelenině! A jaké vitaminy a minerály v řasách nalezneme? Především vitamin A, B1, B2, B12 a C. Z minerálních látek je hojně zastoupen především vápník, jód, zinek, hořčík, železo, chróm, sodík. Obzvláště vápník přímo omračuje hodnotami mnohonásobně převyšujícími tolik propagované mléko. Zelenina z moří a oceánů působí na organismus zásadotvorně, jinými slovy napomáhá v těle udržovat křehkou acidobazickou rovnováhu narušovanou nadměrnou spotřebu kyselinotvorných potravin (maso, mléko a mléčné výrobky, cukr a cukrářské výrobky apod.). Jednotlivé typy řas mají své specifické použití např.v japonské tradiční medicíně, např. wakame čistí krev a upravují tlak. Nori jsou lékem proti chudokrevnosti a pomáhají snižovat vysoký krevní tlak. Hijiki vám zase zlepší kvalitu i barvu tmavých vlasů. Kombu pomohu při zánětu tlustého střeva. Mořské řasy jsou vítaným pomocníkem při detoxikačních kůrách, mají schopnost eliminovat negativní vliv mnoha chemických látek (např. těžkých kovů - olova, rtuti i kadmia), celkově zlepšují krevní obraz a napomáhají k dobrému fungovaní organismu. nenechte se rozhodně odradit zdánlivě vyšší cenou malého balíčku s několika snítkami či úhlednými plátky těchto úžasných darů z mořských hlubin. Je totiž potřeba uvědomit si, jak velký podíl vody obsahuje čerstvá rostlina (kolem 90%)! Při kuchtění bude tedy více než vhodné myslet na to, že řasy po kontaktu s vodou mnohonásobně zvětší svůj objem. Obecně lze doporučit užívat si jejich jedinečné chuti v menších dávkách, zato však pravidelně.

Je nás hodně, jsme dobré a je z čeho si vybírat!

Mořských řas je nespočet druhů, ne všechny se však hodí k obohacení lidského jídelníčku či ke gurmánským experimentům. Proto se pojďme podívat na v našich zeměpisných šířkách asi nejznámější a nejdostupnější zástupce rostlinných mořských dobrot.

Kombu

Nejkvalitnější japonská kombu se sklízí v chladných vodách v okolí ostrova Hokkaido. Kombu je velmi bohatá na jód a vápník. Rozdrcená a usušená se používá jako koření do polévek a salátů. Sušené listy se přidávají při vaření k luštěninám, ty se díky obsažené kyselině glutaminové uvaří rychleji.

Nori

Nori je vybíravá a velmi chutná rostlinka značně náročná na kvalitu vody, což částečně zaručuje její výživové kvality, kde je voda znečištěná, tam totiž jednoduše neporoste. Nori se buď vaří, uvařené plátky výborně poslouží při přípravě sushi nebo se lehce opraží do zesvětlení (cca. 4 - 5 vteřin) a rozdrcené se využívají jako koření hotových jídel. Takto upravené výborně chutnají smíchané např. s opraženým sezamovým semínkem. Oblíbené jsou i zelené nori vločky, jejich úprava vám nezabere naprosto žádný čas! Pokrm stačí pouze decentně posypat a popřípadě promíchat.

Arame

Arame mají hnědou barvu, jemnou nasládlou chuť a delikátní aroma. Arame jsou nadupány jódem a vápníkem, kromě vítečných chuťových vlastností potěší zejména ženy svými pozitivními účinky při gynekologických problémech. Arame skvěle obohatí polévky, saláty i pokrmy z rýže a luštěnin.

Wakame

Wakame je další "vápníkovou bombou", chutí i strukturou připomíná kombu, proto jí můžeme kombu v receptech nahrazovat. Díky křehké struktuře vlákniny bezvadně bobtná a je výtečná do salátů. V ochodech se zdravou výživou lze koupit kromě klasických sušených listů i instantní wakame (kávová lžička instantní wakame dochutí přibližně jednu porci jídla). Japonskou zajímavostí je exotická polévka s miso pastou (fermentovaná pasta ze směsi sóji a obilí, nejčastěji rýže či ječmene) a řasami wakame, která se tradičně podává ženám po porodu pro posílení. (Čínská nebo japonská miso pasta je výživově velmi cenná pro obsah mnoha organismu prospěšných látek. U nás bývají již běžně k dostání.)

Hijiki

Hijiki patří mezi hnědé řasy na první pohled připomínající sušené lístky čaje. Asi půl hodiny povařené sušené části rostlin jsou zajímavým zpestřením zeleninových omáček a polévek. Počítejte s tím, že řasa po nasáknutí vody velmi nabude na objemu! Výborná je též krátce opražená. Japonci prý věří, že jim tato nasládlá řasa pomáhá udržovat kvalitu a barvu jejich bujných kštic.

Vaše názory

Další recepty

  • Králíčí řízečky s vůní dálek

    Králičí maso (tzv. bílé maso) obsahuje v porovnání s dalšími běžně dostupnými druhy mas nejméně cholesterolu. My dnes zkombinujeme toto dietní...

  • Citrónové palačinky

    Příprava těsta na palačinky je velmi jednoduchá a co je hlavní, netřeba k tomuto úkonu moc surovin, vystačíme si vždy v základu s vajíčky,...

  • Česká kuchyně zahraničním pohledem

    Jak naši tradiční kuchyni popisují jinde vám přiblížíme prostřednictvím článku z Českého konzulátu ve švýcarském Curychu. Česká kuchyně je...

  • Vanilkovo-dýňový cheesecake

    Zdravá dýňová verze oblíbeného cheesecake ... Potřebujeme : 200 g mandlí a lískových oříšků 75 ml agávového sirupu 75 ml...

Náš tip