Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Voňavý švestkový koláč s mandlovými lupínky

Voňavý švestkový koláč s mandlovými lupínky

13.8.2018 - AndreaP.

Švestky začínají dozrávat téměř všude. Stačí je jen utrhnout a sníst. Nebo použít do domácího ovocného koláče.

Těsto :

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g bílého jogurtu Hollandia
  • 3 vejce
  • 1 limetku
  • 180 ml oleje
  • cca 15 vypeckovaných švestek

Mandlová drobenka :

  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g mandlových lupínku

Postup: Do mísy nalijeme jogurt, přidáme vejce, olej a přisypeme cukry. Krátce ručním šlehačem rozšleháme, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a sypkou část zapracujeme. Následně do těsta vmícháme nastrouhanou limetkovou kůru i šťávu z limetky. Protože limetka reaguje s práškem do pečiva, těsto zpracujeme co nejdříve. Do koláčové formy nalijeme zhruba polovinu těsta, na které naskládáme pokrájené švestky a zalijeme zbylým těstem. Posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili prohnětením změklého másla, cukru, mouky a mandlí. Nakonec pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.

TIP

Aby byl koláč ještě sladší, můžeme ho jemně posypat strouhaným marcipánem.

Vaše názory

Další recepty

  • VIDEO : Ferrero Rocher dezert

    Naprosto j ednoduchá příprava za použití pár surovin a vznikne geniální dezert, který bude chloubou. Potěší nejen děti, ale také dospělé. Zcela...

  • Krůtí stehno po kreolsku

    Kreolská kuchyně je údajně uhlazenější formou cajunské kuchyně. Není tolik ostrá a kromě ryb a mořských plodů disponuje jídly z divokých ...

  • Králíčí řízečky s vůní dálek

    Králičí maso (tzv. bílé maso) obsahuje v porovnání s dalšími běžně dostupnými druhy mas nejméně cholesterolu. My dnes zkombinujeme toto dietní...

  • Citrónové palačinky

    Příprava těsta na palačinky je velmi jednoduchá a co je hlavní, netřeba k tomuto úkonu moc surovin, vystačíme si vždy v základu s vajíčky,...

Náš tip