Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Lehký a zdravý oběd? Dejte si lososa na křenu.

Lehký a zdravý oběd? Dejte si lososa na křenu.

10.8.2018 - redakce Babinet.cz

Křen byl v kuchyni určitě používán již ve 12. století, možná i dříve. Pochází z východního Středozemí. Ve středověku se používal nejen v lidovém léčitelství, ale zejména jako ostrá příloha k tučným masům. Dávnou historii má i křenová omáčka, najemno nastrouhaný křen s jablky nebo červenou řepou jako vynikající příloha k uzeninám a zabíjačkovým pochoutkám. Chutná také k vařenému masu, drůbeži a rybám. Je nezbytný při zavařování okurek a hub, protože obsahuje konzervační prostředek.Má vysoký obsah vitaminu C. Mírní také žlučníkové a jaterní potíže. Nastrouhaný křen ochucený solí, cukrem a octem zjemníme najemno nastrouhaným jablkem.

Tipy - Nastrouhaným křenem můžeme ochutit hořčici, majonézu, tvarohové i jiné pomazánky, zálivku na saláty.

recept: ZÁVITKY Z LOSOSA

příprava: 10 minut

tepelná úprava: 2 minuty

4 plátky uzeného lososa

125 g krémového sýra

2 lžičky nastrouhaného křenu

sůl

4 žampiony

2 lžíce octa

petrželku na ozdobu

1. Plátky ryby opatrně rozprostřeme na mělký talíř. Krémový sýr rozšleháme a promícháme s křenem a špetkou soli. Rozetřeme jej na plátky lososa.

2. Plátky ryby se sýrem svineme, přikryjeme a necháme v chladu několik minut odležet.

3. Žampiony ozdobně nařízneme, nebo v případě větších kusů rozkrojíme na menší, aby se sůl s octem lépe vsákly. Vložíme je do kastrolu s osolenou vodou a octem a povaříme asi 2 minuty. Vyjmeme je a necháme okapat.

4. Na talířky upravíme rolky lososa, ozdobíme žampiony a petrželkou.

5. Dozdobit můžeme křenovou šlehačkou.

recept: KŘENOVÁ ŠLEHAČKA

příprava: 5 minut


300 ml smetany ke šlehání
4 lžíce nastrouhaného křenu
sůl a pepř

Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha,vmícháme křen a dochutíme.

 

Vaše názory

Další recepty

Náš tip