Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Fantastický pórkový koláč!

Fantastický pórkový koláč!

9.8.2018 - AndreaP.

Tento recept je prostě geniální. Pokud máte rádi slané koláče, potřebujete netradiční pohoštění či chcete zkusit něco jiného, toto je správná volba. Je to taková zrychlená verze klasického quiche (zrychlená díky použití hotového listového těsta), a co se náplně týče, lze taky krásně experimentovat a výsledná chuť bude pokaždé jiná.

Pokud budeme dělat klasickou dortovou formu, pak budeme potřebovat :

  • 300 g listového těsta
  • 3 pórky
  • 300 ml smetany
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • olej

Já udělala koláč na klasický obdélníkový plech, na který jsem potřebovala :

  • 500 g listového těsta (měla jsem vícezrné)
  • 3 pórky
  • 400 ml smetany (2 balení)
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • olej

Řádně omytý pórek a celer nakrájíme na kolečka. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm krátce kolečka pórku a celeru. Celé zalijeme smetanou a chvíli podusíme, smetana se zredukuje. Ochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty poté rozmícháme vejce.

Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále a přeneseme do připravené formy tak, aby okraje byly vyvýšené. Na toto pak rozprostřeme pórkovou směs. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů péct přibližně na půl hodiny.

Koláč je výborný teplý i studený.

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové muffiny se slaninou

    Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

  • Italský hruškový koláč

    Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

  • Podzimní grilování

    I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

  • Perník litý na plech (rok 1947)

    Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

Náš tip