Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Fantastický pórkový koláč!

Fantastický pórkový koláč!

9.8.2018 - AndreaP.

Tento recept je prostě geniální. Pokud máte rádi slané koláče, potřebujete netradiční pohoštění či chcete zkusit něco jiného, toto je správná volba. Je to taková zrychlená verze klasického quiche (zrychlená díky použití hotového listového těsta), a co se náplně týče, lze taky krásně experimentovat a výsledná chuť bude pokaždé jiná.

Pokud budeme dělat klasickou dortovou formu, pak budeme potřebovat :

  • 300 g listového těsta
  • 3 pórky
  • 300 ml smetany
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • olej

Já udělala koláč na klasický obdélníkový plech, na který jsem potřebovala :

  • 500 g listového těsta (měla jsem vícezrné)
  • 3 pórky
  • 400 ml smetany (2 balení)
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • olej

Řádně omytý pórek a celer nakrájíme na kolečka. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm krátce kolečka pórku a celeru. Celé zalijeme smetanou a chvíli podusíme, smetana se zredukuje. Ochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty poté rozmícháme vejce.

Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále a přeneseme do připravené formy tak, aby okraje byly vyvýšené. Na toto pak rozprostřeme pórkovou směs. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů péct přibližně na půl hodiny.

Koláč je výborný teplý i studený.

Vaše názory

Další recepty

  • Máte rádi nachos? Neutrácejte a upečte si je doma!

    Diskusní fóra našeho serveru jsou velmi pestrá a obsáhlá. Uživatelky (ano, jsou to převážně ženy) si zde nejen povídají o věcech...

  • Mořská zelenina-úžasná to potravina !

    "Kombu, nori, arame, wakame" zní jako říkanka z dětské hry na čarování. Milovníci japonské kuchyně možná již tuší, jaké úžasné dobroty se pod...

  • Okurková sezóna

    Letní dny a teplé noci, to jsou nejlepší podmínky pro růst okurek. Taky se Vám urodilo množství krásných zelených okurčiček? Vyvstává tedy tak...

  • Dokonalý domácí pivní sýr

    Kvalita potravin v obchodech všeobecně klesá, a proto čím dál častěji se mnoho z nás  uchyluje k vlastní domácí výrobě, jak to bylo za dob...

Náš tip