Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Bojujete s horkem? Osvěžte se ledovým čajem. Zkuste hned tři skvělé recepty.

Bojujete s horkem? Osvěžte se ledovým čajem. Zkuste hned tři skvělé recepty.

9.8.2018 - redakce Babinet.cz

Zkuste hned tři jednoduché recepty, které zvládne během chvilky každý. Ledový čaj doporučujeme připravit hned ráno, aby se během dne stačil pořádně vychladit. Protože jej  podáváme s ledem nebo namíchaný s dalšími nealko nápoji, doporučuje se používat silnější čajový nálev, než je uvedeno na obalu pro přípravu horkého čaje. Po zředění by měl koktejl z tradičně připraveného čaje slabší chuť. Při ochucování cukrem a šťávami buďme rovněž opatrní. Aby ledový čaj splnil svůj účel, musí ochladit a zahnat žízeň, ne ji svou sladkostí opět přivolat.

MALINOVÉ MOJITO

Přísady: malinový čaj, maliny, limetka,máta, hnědý třtinový cukr, sodová voda. Příprava: v konvici uvaříme 1 l vody a mezitím si do jakékoliv větší nádoby připravíme 5 – 6 sáčků malinového čaje. Zalijeme je vroucí vodou a necháme cca 6 minut louhovat.Přidáme dle chuti hnědý třtinový cukr a vymačkanou limetkovou šťávu. Necháme zchladnout. Připravený čaj přelijeme do PET láhve a dáme do mrazáku. Vychlazený ledový čaj rozléváme do sklenic s mátou a kostkami ledu a dolijeme sodovou vodou (asi 1 dcl na jeden džbánek). Na ozdobení použijeme mátu či plátek limetky.

 

CITRONOVÝ LEDOVÝ ČAJ

Přísady: Černý čaj, čerstvá citrónová šťáva, citron, cukrový sirup (nebo hnědý třtinový cukr). Příprava: připravíme si černý čaj dle návodu na obalu, na litr vody však přidáme 1 – 2 sáčky. Po zchladnutí ho dochutíme cukrovým sirupem (nebo hnědým třtinovým cukrem) a přilijeme čerstvou citrónovou šťávu. Čaj přelijeme do PET lahve a dáme vychladit do ledničky nebo mrazáku. Před podáváním nalijeme do skleněného džbánku nebo velké sklenice do čtvrtiny zaplněné kostky ledu a doplníme pár kolečky citronu na ozdobu.

GREEN TEA MOJITO

Přísady: zelený čaj (pro zpestření můžeme použít ochucené zelené čaje s citrónem, ananasem, broskví, pomerančem, jasmínem nebo s mátou), limetka, máta, hnědý třtinový cukr, sodová voda. Příprava: v konvici uvaříme1 l vody a mezi tím si do větší konvice či velké sklenice připravíme 5 – 6 sáčků zeleného čaje. Poté zalijeme převařenou vodou, zchladlou na teplotu cca 70° C, a necháme cca 3 – 4 minut louhovat. Dle chuti přidáme hnědý třtinový cukr a vymačkanou limetkovou šťávu. Necháme zchladnout. Připravený čaj přelijeme do PET láhve a dáme vychladit do mrazáku. Ledový čaj rozléváme do sklenic s mátou a kostkami ledu a dolijeme sodovou vodou (asi 1 dcl na jeden džbánek). Na ozdobení použijeme mátu či plátek limetky.

Dobrou chuť.

Vaše názory

Další recepty

Náš tip